Daar is de lente, daar zijn Citadelic en de Ham Sessions!

Ziet, het is eind mei, en de zon heeft al een paar keer geprobeerd de lente te laten doorbreken. U snakt naar de buitenlucht, en naar jaarlijkse traditie zijn de eerste festival(letje)s er om u op uw wenken te bedienen. De twee jazzhappenings die elkaar net overlappen, liggen aan de weerszijden van de stad. Citadelic vindt plaats in het Citadelpark, voor de Ham Sessions moet u in de Ham zijn, in de buurt van de Dampoort. Handig vinden wij dat, als de naam een duidelijke hint geeft.

20140530_citadelic01

20140530_citadelic04

Citadelic, met een bijna jaarlijks wisselende locatie (het park is er ook groot genoeg voor), is al bezig sinds donderdag. Dit jaar bevindt het zich aan het Kuipke, waar vorige week nog de finales van The Voice plaatsvonden. Het lijkt wel alsof het festival gesponsord wordt door VTM, want de grote spandoeken vormen een ironische achtergrond voor deze onderstroom van de muziek.

We zagen gisteren net nog Koonda Holaa, de gitarist van Alien Whale, zijn laatste noten slaan, en werden prompt vergast op de rammende noise van een groep wiens naam ik niet heb onthouden (jammer, want ik vind hem niet meteen terug op de site). Als uitsmijter was er Backback, maar tegen die tijd stroomden de tranen mij uit de ogen door een aanval van migraine, dus keerden we maar huiswaarts. Bijzonder jammer, gezien Backback nu echt wel dé groep was waarvoor we die avond naar het festival waren afgezakt.

20140530_citadelic02

20140530_citadelic03

Dat festival gaat overigens vandaag en morgen nog stevig door. Op de website vindt u het programma, maar ik zou niet te erg vasthouden aan de aanvangsuren die u erbij vermeld vindt. Dit is tenslotte jazz (en aanverwanten). Voor vandaag tippen we graag Keenroh (ze spelen twee keer, ergens rond 14.30 u. en opnieuw rond 17.30 u.) en Linus (het duo van Ruben Machtelinckx en Thomas Jillings), al zou ik er gewoon de ganse dag doorbrengen, als ik u was. Morgen (zondag) is de rode draad Bart Maris (met o.m. de hommage aan GoDeviLLe), en daarnaast de boeiende dingen rond Sarah Bernstein, Lode Vercampt en Seppe Gebruers en de wildcard Euro-Brazil Express.

Citadelic begint steeds ergens rond de middag, en eindigt als de muzikanten uitgespeeld zijn of de dranken en het voedsel in uw maag zijn verdwenen. Steek dit sympathieke (en gratis) festival een hart onder de riem door presence te geven en een kleinigheid te nuttigen.

Morgen beginnen ook de Ham Sessions. Sinds 2006 stelt saxofonist Michel Mast zijn achtertuin in de Ham open voor een muzikale driedaagse met toegankelijke jazz (en varianten) uit het Gentse en (wijdse) omstreken. Het festival begon als een try-out voor WoFo (de groep van Mast), en dit jaar opent het festival met Laughing Bastards (in ‘+’ bezetting met Lander Gyselinck), een nieuwe groep rond Mast met Jan-Sebastiaan Degeyter en Nils Vermeulen. Het festival wordt volgende week afgesloten met het Xango tentet (een + versie van het reeds lijvige Ifa y Xango, de winnaars van Jong Jazz Talent Gent 2011). Daartussen vindt u het onvolprezen Dans Dans, Jeroen Van Herzeeles Gratitude, STUFF. (een van de revelaties op Gent Jazz in 2012), het Balkan Quartet en het Gents geweld van Moker.

De Ham Sessions beginnen rond 15 u. op 1, 8 & 9 juni in de tuin van Ham 12. Toegang vanaf 9 euro voor een dagkaart en vanaf 22 euro voor een driedagenkaart. Een bescheiden bijdrage voor zoveel lekkers.

Euh ja, het heeft er vermoedelijk niet meteen iets mee te maken, maar toch. Toen we gisterenavond huiswaarts fietsten, reden we onder de driedubbele kunstmatige-rots-tunnel van het park. Twee van de tunnels waren niet toegankelijk, maar toen we door de derde fietsten werden we (mijn veertienjarige zoon en ik) getrakteerd op een onwezenlijk schouwspel. In het midden van de tunnel is er een doorgang naar de andere tunnels, en daar zagen wij een roedel blootborstige nimfen in een gulden feeëriek licht bewegen. Ik stak het eerst op mijn migraine en een overijverige verbeelding, maar toen bleek dat de zoon hetzelfde gezien had. Heeft iemand een idee wat er aan de hand was?

KLEIN 03: Joachim Badenhorst – FOREST // MORI (2014)

Onlangs bestelde ik de derde worp van Joachim Badenhorst op zijn KLEIN-label: FOREST // MORI (zijn tweede solo album). 17 euro kost het kleinnood (huh, dat is een woordspeling), en dat is helemaal uw centen waard. Niet alleen staat er fantastische muziek op dat plaatje, de cd zelf steekt in een handgemaakt (maga)zine met bijdragen van familie en vrienden. De envelop waarin het mocht ontvangen was nog eens versier ook –het heeft wat tijd gekost eer ik het durfde opensnijden om het album eruit te halen.

20140519_joachim01 20140519_joachim02

De muziek bestaat uit negen composities voor akoestische en versterkte klarinet en basklarinet, opgenomen over een tijdspanne van vijf maanden in Frankrijk; één track is een duo met (riet)blazer Gerard Herman. Badenhorst gaat steeds op zoek naar de mogelijkheden van zijn instrument, met zo’n schijnbare vanzelfsprekendheid dat de luisteraar als vanzelf meegaat in de beleving. Experimenten worden nooit gebracht uit louter experimenteerzucht, maar als vanzelfsprekend verlengde en inherent deel van de compositie zelf.

20140519_joachim03

Badenhorst is ongemeen boeiend en vindt een perfecte mengeling tussen lyriek en voorstuwende bravoure. Hij beheerst zijn instrument(en) bijna tot het uiterste, wat blijkt uit de opwekking van harmonieken (harmonischen) en het gebruik van loops en bijvoorbeeld de feedback van de gitaarversterker in het nummer “My Left Hand”.

Aanrader! (is een eufemisme.)

Films 201404

Rex & Rio-abonnement opgezegd: check.
Let wel: u abonneren, dat gaat rap, opzeggen duur iets langer. Abonneren is een hokje aanvinken in “mijn telenet”, maar opzeggen is niet zo simpel als het hokje afvinken. Een vriendelijke juffrouw (of mogelijks een meneer) belt u, om te vragen waarom ge wilt opzeggen (te weinig kwaliteit, zowel inhoudelijk als technisch), wat in mijn geval ongeveer twee weken duurde. (Deels mijn schuld, omdat ik meestal geen oproepen beantwoord waarvan ik geen nummer te zien krijg.)

Veel minder films gezien dus: joepie!

 1. The Machine / Caradog W. James / 2013
  Two artificial intelligence engineers come together as they work to create the first ever self-aware artificial intelligence. A veteran AI engineer secretly hopes to develop technology to help his diseased daughter, even if it means funding comes from the powerful Ministry of Defense (MoD). His new partner, a young woman gifted in the field of AI, is brought on after her breakthroughs are recognized by the MoD. Things go wrong when the MoD takes over and advances the researchers’ work to the next level, teaching the AI to kill and follow MoD instructions with its new and nearly indestructible body.
  Interessante poging, met veel elementen uit andere films en een bijzonder naïeve uitwerking van het gebeuren.
 2. Now You See Me / Louis Leterrier / 2013
  An FBI agent and an Interpol detective track a team of illusionists who pull off bank heists during their performances and reward their audiences with the money.
  Een fast paced onderhoudende blockbuster, waarbij het enige echt negatieve de ongetwijfelde belofte van een hele reeks sequels is. Ik heb er met heel veel plezier naar gekeken.
 3. Enemy / Denis Villeneuve / 2013
  A man seeks out his exact look-alike after spotting him in a movie.
  Gebaseerd op het boek O Homem Duplicado (2002, vert. De man in duplo) van José Saramago. De Engelstalige Wikipedia vertelt mij dat de vertaling van die titel The Duplicated Man is, wat meer aanleunt bij de verwachting. De verfilming is zeer geslaagd, al blijf ik de uitwerking van het Doppelgänger gegeven niet zo goed vinden. En ik begrijp absoluut niet wat die spinnen daarbij komen kijken in de filmversie. (Een betere verfilming dan wat Blindness met De stad der blinden heeft gedaan.)
 4. The Legend of Hercules / Renny Harlin / 2014
  The origin story of the the mythical Greek hero. Betrayed by his stepfather, the King, and exiled and sold into slavery because of a forbidden love, Hercules must use his formidable powers to fight his way back to his rightful kingdom.
  Het klopt langs geen kanten, zat Henri voortdurend te prevelen. De cgi was voortreffelijk, maar het verhaal dus niet, en de acteerprestaties zijn ook niet meteen als glorieus te omschrijven.
 5. Devil’s Due / Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett / 2014
  After a mysterious, lost night on their honeymoon, a newlywed couple finds themselves dealing with an earlier-than-planned pregnancy.
  Een goede poging, maar ook niet meer. De kijker blijft achter met het gevoel dat hij een interessante inleiding heeft gezien, maar blijft op zijn honger zitten.
 6. Vampire Academy / Mark Waters / 2014
  Rose Hathaway is a Dhampir, half human-half vampire, a guardian of the Moroi, peaceful, mortal vampires living discreetly within our world. Her calling is to protect the Moroi from bloodthirsty, immortal Vampires, the Strigoi.
  Ik weet niet waarom, maar ik heb mij goed geamuseerd met dit leeghoofdig, dolgedraaid gedoe. Misschien omdat het zo over the top is dat het een parodie op zichzelf lijkt?

(films vorige maand)