Op school moest je daarvoor straf schrijven: “Bollaert,” (tiens, ’t is ne keer niet de Chef) “pak een krijtje en schrijf tien keer op het bord: ‘Ik zal mijn doelpubliek niet voorbij schieten!’ Misschien dat ge ’t dan eindelijk zult leren.”
De overheid wil de mensen helpen hun angst voor de PC (zeg ende schrijf ‘peecee’) te overwinnen. Daartoe hebben ze, op initiatief van Fedict, de FOD voor Informatie- en Communicatietechnologie, een grootschalige campagne opgezet. Spil van die campagne is, zoals dat de bon ton is, een website: www.peeceefobie.be.
De website werd gestuurd door de Mortierbrigade; die mannen doen schone en propere dingen, die kunnen bestempeld worden –als we het even in een vakje mogen duwen– als gericht op de linkse intelligentsia (zoals ze graag en met veel gemak(zucht) worden omschreven). Dat is het gedeelte van de bevolking dat reeds lang over een computer beschikt, er op betamelijke manier mee overweg kan, en gevoelig is voor trends en hippe toestanden. Niet echt het doelpubliek van deze campagne, me dunkt.
Anderzijds heb je dan dat doelpubliek, dat, verre van dom, echter weinig tot geen ervaring met de computer (de ‘peecee‘) heeft. Dat publiek heeft geen boodschap aan een betuttelende huisvrouw, weggeplukt uit de jaren ’50-’60, waarmee het bovendien liever niet wordt vergeleken. Ze zijn die jaren ontgroeid, en hoewel het toen misschien best gezellig was, zijn ze niet meteen geïnteresseerd in de nieuwste retro-trend. Zij worden evenwel vergeleken met Ginette (dat is haar naam), een met weinig verstand geportretteerde huisvrouw uit de jaren ’50 die zich slechts met veel moeite bewust is van technologie. Niet meteen een captatio benevolentiae.
De gebruiksvriendelijkheid van de site is ook niet meteen je dat. De site opent met een ‘splash screen‘: een beeld van Ginette, met daaronder ‘enter flash site‘. Daaronder staan nog ‘Haal de Flash plug in‘ (sic) en ‘Blindsurfer versie‘.
Eerste probleem: taal
- ‘enter flash site‘: ik ben de eerste om te fulmineren tegen de vernederlandstaliging van computertermen. Dit is evenwel een overheidssite, en dan verwacht ik op zijn minst in één van onze landstalen te worden begroet. ‘Ga de site binnen’?
- Er is overigens geen verwijzing naar een Franstalige versie, hoewel ik in de veronderstelling verkeerde dat alle sites van de overheid in twee talen dienden beschikbaar te zijn. De site is wel degelijk beschikbaar in het Frans, maar u kan uw taal pas wijzigen nádat u op een van de Nederlandstalige opties hebt geklikt. De taalswitch (zowel bij de Blindsurfer versie als bij de flash versie) brengt u overigens naar het ‘splash screen’, en niet naar de correcte pagina.
- De link ‘Haal de Flash plug in’, brengt u naar de Engelstalige pagina op de Macromedia site, niettegenstaande Macromedia wel degelijk over een Nederlandstalige versie beschikt. (Ja, ook een Franstalige.)
Tweede probleem: toegankelijkheid
- Een flash site? Voor mensen met een ‘peeceefobie‘?
- Onder ‘enter flash site‘ staat evenwel ‘Blindsurfer versie’, maar steek nu allemaal uw hand op, wie dit niet uit noodzaak kent en toch weet waar het over gaat. Wat is er verkeerd met een ‘HTML versie’ of ’tekst versie’?
- Wie niet voorbij die eerste pagina geraakt, zit onherroepelijk vast. Geen ‘help’ link, geen e-mail adres, geen telefoonnummer, laat staan een samenvatting van de site.
- De flash versie is bovendien gemaakt voor een 1024×768 resolutie, waardoor ik op mijn 12″ powerbook duchtig in de problemen kom. Het ‘snelmenu’ is niet zichtbaar (ach tiens, ik moet scrollen), en als ik klik op ‘mijn weldoeners’ (het roltafeltje), dan mag ik naarstig zoeken naar een manier om die lijst opnieuw te sluiten (de ‘close button‘ staat volledig rechts, van mijn scherm af). En dat geldt voor de meeste items. Een paar eenvoudige ingrepen (een betere plaatsing van het menu, en van die ‘close buttons‘) hadden daaraan kunnen verhelpen.
Bovenstaande argumenten volstaan eigenlijk al om deze site als een totale mislukking te bestempelen. Tuurlijk, het ziet er goed uit, het is trendy, catchy, en al die andere incrowd termen, maar het is niet van toepassing op het doelpubliek. Heeft men eigenlijk ook maar de minste vorm van useability of accessibility testing uitgevoerd? (Tiens, ik heb hier nog een handige link.)
Jammer.
Verwijzing naar de franstalige versie: rechts onderaan in zeer kleine lettertjes. Op uw Powerbook waarschijnlijk niet te zien zonder te scrollen.
Tenenkrullende toestanden.
Over de toegankelijke versie: FEDICT heeft voor dit project nooit contact opgenomen met BlindSurfer. Hoe dan ook: de zelfverklaarde ‘Blindsurfer-versie’ is behoorlijk toegankelijk (en stukken bruikbaarder dan de Flash-versie).
Maar je hebt het niet gehad over de inhoud: die is niet eens zo slecht. Ik heb net naar m’n moeder gemaild met een link naar de BlindSurfer-versie (hoewel ze arendsogen heeft!). Ze zal er vast iets van leren… en de Flash-versie zou haar enkel maar op de zenuwen werken 🙂
Roel Van Gils, BlindSurfer
over blindsurfer: sinds wanneer eisen hebben die het monopolie op het oordeel over de toegankelijkheid van een website.
om een pdf te lezen, heb je geen acrobat reader nodig, net zo min als je blindsurfer nodig hebt om een toegankelijke site te maken.
Ik vind die site ook allesbehalve professioneel. Ik kan mij dan ook volledig vinden in de argumenten die op de OpenStandaarden mailinglist geopperd zijn (oa ook in de thread “even voorstellen”):
http://www.openstandaarden.be/pipermail/openstandaarden/2005-October/thread.html
@Stijn: dat is juist. BlindSurfer heeft nooit dat monopolie gehad en is daar niet eens op uit. Maar een link als ‘Toegankelijke versie’ of ‘Tekstversie’ is nét even iets anders dan ‘BlindSurfer-versie’. Dat doet onze doelgroep onterecht vermoeden dat wij de website gecertificeerd hebben, wat (nog) niet het geval is. Niet dat we daar heel erg boos om zijn, maar ik denk wel dat ik het recht heb om dat te signaleren.
Ha, grappig. Ik stond er helemaal niet bij stil. Idd. heb het aan mijn moeder laten zien (ze doet haar eerste pasjes op tinternet) : die gaf het na een halve minuut op.
Sterke analyse. Ik ben voor een pc rijbewijs. Als je niet achteruit kan parkeren met je computer mag je de internetsnelweg niet op!
Leuk dat ook anderen denken aan webtoegankelijkheid. Gelukkiglijk heeft W3C (http://www.w3c.org) moeite gedaan om ervoor te zorgen dat ook slechtzienden en blinden het web kunnen gebruiken, en dat geheel gratis. Spijtig genoeg wordt deze organisatie veel te dikwijls vergeten, om niet te zeggen doodgezwegen. Het waarom begrijpen we nog steeds niet.
Jullie hebben het allemaal verkeerd. Dit “peeceefobie” gebeuren is ongelofelijk goed op het doelpubliek toegespitst. Echt waar.
Zulk een schitterende campagne met advertenties in dag- ende weekbladen, spots op teevee (we blijven in de sfeer), een boek, én bovendien een website. Allerlei handige en bovendien nuttige tips om je peeceefobie te overwinnen. Overweldigend gewoon.
Alleen… is het doelpubliek eigenlijk wel onze medemens met een peeceefobie? Of zou de opdrachtgever wel eens het doelpubliek kunnen zijn?
Zoek oplossing voor herhaardelijk slachtoffer van VIRUS.
Welk programma bij voorkeur installeren?
Ik CHAT regelmatig op MYSPACE (circuit philosophie) en ik vermoed dat alle “rottigheid” daardoor ontstaat.
MOET IK DE CIRCUIT >MYSPACE volledig uitschakelen?
En desgevallend HOE.
Als u mij een anti-virus bestand aanraad,
kan u mij dan ook helpen om het effectief te installeren?