americano

Tegenwoordig drink ik mijn koffie (thuis) vaak ‘americano‘. Hoewel dat niet helemaal juist is, gezien ik voor mijn brouwsel niet van een espresso vertrek, maar van een moka.

Het zit zo: ik ben nooit fan geweest van filterkoffie (‘drip brew‘). Het komt me wel voor als verschrikkelijk handig, vooral wanneer je ’s ochtends dank zij het voorgeprogrammeerde toestel zonder wachttijd van je koffie kunt genieten. Alleen heeft die gemalen koffie dan al een ganse nacht op jou gewacht, waardoor een groot deel van het aroma en de smaak de mist zijn ingegaan. Dus doe ik het liever manueel.

Als het rap moet, dan gebruik ik meestal de cafetière (French press). Water opzetten, de bonen malen, water opgieten, even roeren, deksel met ‘plunger‘ erop, en klaar. De koffie is beter en sterker van smaak dan met een filter. Alleen heb ik enkel een pot van een liter, en gezien ik de enige ben in huis die koffie drinkt, is dat soms wat van het goede teveel –al drink ik goed twee liter koffie per dag.

Maar dan beschik ik ook nog over een moka pot. Zo’n blinkende aluminium of roestvrij stalen pot, waarin je onderaan water giet, daarop een metalen filter plaatst met de gemalen koffie, en tot slot vijs je er het bovenstuk op, waarin nadien je gebrouwen koffie terecht komt. De versie die ik heb, is net genoeg voor één conventionele tas (of een halve ‘mug‘). De koffie die wordt geproduceerd is vaak sterker dan espresso (afhankelijk van de hoeveelheid), en sinds kort leng ik mijn halve ‘mug‘ dan ook aan met water. Niet perfect, maar zeer genietbaar.

Bent u ook zo pedant als het op koffie aankomt?

(Op het werk hebben we een espresso/koffie machine, waarin de bonen ‘on-the-fly‘ worden gemalen. Alle potentieel voor een goede koffie, maar de smaak van de bonen is helaas niet echt om over naar huis te schrijven.)

3 gedachtes over “americano”

  1. Geef mij maar een French Press. Leuk toestel, en altijd lekkere koffie. Al probeer ik nu reeds al geruime tijd mij te weerhouden van zo’n senseo toestel. Maar waarschijnlijk zal er tegen de kerstdagen dan toch eentje in huis komen. Ik ben namelijk ook de enige thuis die koffie drink.

  2. Ik heb al vanalles gehad. Een espressomachine (lang veel geniet van gehad), sinds kort heb ik een Cona toestel van Bodum. Niet echt gelijk de echte (want namelijk van plastiek ipv glas), maar het geeft wel lekkere koffie.
    Voor individuele tassen gebruik ik ook een kleine French Press waar een goeie volle mok koffie uitkomt.
    Hmmmm….

  3. Het hele zwik in huis: een gewone koffiezet, zo’n duwerken, een espressomachine en een senseo. Enkel de senseo wordt nog gebruikt. Senseo rules immers big time. Als je de koffie in een goed afgesloten doos bewaart, dan blijft het aroma. Bovendien heb ik sinds kort ook de senseo-mega-espresso ontdekt: twee pads in de houder pleuren en daarmee 1 kop koffie zetten. olé olé.

Reacties zijn gesloten.