boeken 200906

Het is niet alsof ik niet naar tv gekeken heb, deze maand. Het is niet alsof ik ganse dagen stil heb gezeten, deze maand. Maar op één of andere manier heb ik toch negen boeken kunnen lezen. En niet meteen dunne vodjes. Die lange treinreis naar Berlijn zit er zeker voor iets tussen, maar die was eigenlijk goed voor amper drie boeken.

Vijf van de negen boeken die ik heb gekezen, komen wel uit de bibliotheek. Ik ben overtuigd fan geworden, denk ik. Vooral dan van het sprinter-gebeuren: dan moet het boek wel uit zijn binnen de week. Verder zitten er ook vier non fictie boeken tussen, een ‘genre’ waar ik eigenlijk nooit echt fan van ben geweest, maar ik wil mij per se wat verdiepen in jazz. Ik heb absoluut genoten van de biografie van Coltrane, én van die van Bley.

Oh, en de zogezegd (over)gehypte Millenium-trilogie van Larsson, is zeker de moeite van het lezen waard.

 1. Caesarion / Tommy Wieringa / 2009 / **(*)
  Waar Joe Speedboat nog energiek en optimistisch was, is deze Caesarion geheel defaitistisch. Het heeft thematisch heel wat verwant met Snuff van Chuck Palahniuk, en ik zou u eigenlijk aanraden om ook dat boek te lezen.
 2. Mannen die vrouwen haten / Stieg Larsson / 2005 / **(*)
  Het gehypte Mannen die vrouwen haten werd ondertussen ook verfilmd, en in de bioscoop op u losgelaten. De hype is deze keer toch wel verdiend, want dit is een onderhoudende en goed gestructureerde thriller/detective. Dik boek, veel bladzijden, maar leest als een trein –of op de trein, in mijn geval, als u mij de flauwe woordspeling vergeeft. Als Aspe kan lezen, zou hij hier beter een voorbeeld aan nemen.
 3. Coltrane, the story of a sound / Ben Ratliff / 2007 / ***
  Deze muzikale biografie van John Coltrane is vermoedelijk alleen maar leesbaar voor wie er echt in is geïnteresseerd. Ratliff biedt een boeiend en interessant overzicht van de carrière –en vooral: de muzikale keuzes– van de jazz legende, zonder in saaie opsommingen of oeverloze beschouwingen te vervallen. Toen ik eraan begon wist ik na de eerste bladzijde al dat ik het niet zou kunnen neerleggen voor het uit was. Nog een geluk dat ik een lange treinreis voor de boeg had. Onthoud vooral: jazz is een voortdurende groei; oefening baart kunst; vakkennis en emotie gaan hand in hand. Aanrader.
 4. Tipboek Saxofoon / Hugo Pinksterboer / 200? / **
  Gezien ik toch zo bezig ben met Coltrane, wou ik wel eens beter weten hoe zo’n saxofoon ineen zit. In de bibliotheek ontleende ik dit tipboek, dat een heldere en heel eenvoudige, maar toch grondige uitleg biedt over het instrument. Ze hebben er nog andere, waaronder eentje over “Muziek op papier (basistheorie)”.
 5. De vrouw die met vuur speelde / Stieg Larsson / 2005 / **(*)
  Ewel, ook dit tweede boek ontgoochelt niet. Even leek het erop dat Larsson in het tweede boek de synopsis van het eerste op een ander verhaaltje had geënt, maar dat had ik helemaal verkeerd voor. Het verhaal is spannend, aanvaardbaar, en voor goed gestructureerd geschreven. Naarmate het boek vordert, lijkt het er overigens sterk op dat Larsson bepaalde details –die pas in het tweede boek uitgewerkt worden– al doordacht had bij de aanvang van de trilogie.
 6. Haalt de jazz de eenentwintigste eeuw? / J. Bernelf / 1999 / **(*)
  Niet alle stukjes zijn even interessant, in dit boekje, maar beslist de moeite zijn het titelstuk en de stukjes over Bill Evans, Charles Ives, Louis Andriessen, Gil Evans, en Misha Mengelberg. Euh, en dan heb ik ze toch bijna allemaal vermeld.
 7. Jumper / Steven Gould / 1992 / **(*)
  Nadat ik de film had gezien was ik toch benieuwd naar het boek. En dat boekt blijkt bijna niets met de film gemeen te hebben –behalve dan het ‘jumpen’, en het personage van de alcoholverslaafde vader, en de naam van de vriendin: ‘Millie’. Het boek is een verdoken Bildungsroman, en is pakken interessanter om lezen dan de film. Het is misschien een klein beetje een naïef avonturenboek (jonge mensen behoren zeker tot de doelgroep), maar leest heel vlot en aangenaam, en het ‘jumpen‘ of teleporten is een doodnormaal gegeven, zonder al te veel science fiction. Graag gelezen, zo graag zelfs, dat ik benieuwd ben naar het vervolg (Reflex) –want ik heb een beetje een vermoeden dat de film gebaseerd is op beide boeken samen.
 8. Gerechtigheid / Stieg Larsson / 2005 / **(*)
  Heletegans content: doordachte boeken met structuur, die verschrikkelijk vlot lezen. Zo wil ik graag nog wel wat lezen! De boeken krijgen afzonderlijk twee-en-een-halve ster, maar als geheel krijgen ze er minstens drie!
 9. Stopping Time: Paul Bley and the Transformation of Jazz / Paul Bley & David Lee / 1999 / ***
  De (auto)biografie van Bley leest bij momenten als een schelmenroman. Met bijna valse afstandelijkheid beschrijft hij de gebeurtenissen die niet alleen zijn leven, maar ook de veranderingen in de jazz tijdens dat leven (de titel is niet gelogen), in kaart brengen. Bij sommige episodes druipt het enthousiasme van de tekst, hoe de auteur ook zijn best doet om zichzelf in te tomen. Het gedeelte over de opgang van de elektronica en de videokunst, en zijn haat-liefde verhouding tov synthesizers is fasinerend. Wat voor een waanzinnig (interessant) leven heeft die mens al gehad. Eén eigenaardigheid: dit boek staat overal opgelijst als bevat het 224 bladzijden, maar mijn editie –rechtstreeks van de uitgeverij gekocht– telt ‘slechts’ 179 bladzijden. I just thought I’d mention it.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)

2 gedachtes over “boeken 200906”

Reacties zijn gesloten.