computers

In de bureau thuis stond er nog een oude G4 stof te vergaren. En als ik bedoel oud, dan bedoel ik ook oud. Het is een first generation G4 (als er al zoiets bestaat), gekocht in errm 1999 of zo; waar zitten die specs hier ergens…. hierzie: system profiler

Hardware Overview:
Machine Model: Power Mac G3 (PCI graphics)
CPU Type: PowerPC G4 (2.6)
Number Of CPUs: 1
CPU Speed: 400 MHz
L2 Cache (per CPU): 1 MB
Memory: 320 MB
Bus Speed: 100 MHz
Boot ROM Version: f2

Waarom daar overigens Machine Model: G3 staat, geen idee. Bij Apple History staan de full specs, alsook volgend detail:

There were extreme supply issues with the G4 initially, due largely to Motorola’s inability to deliver the 7400 chips in adequate supply. This was further compounded by an “errata” in the initial revision of the 7400 that effectively lowered the ceiling of the chip to 450Mhz. As a result, all models of the G4 were “speed dumped” in October. The PowerMac G4 PCI was decreased in speed to 350 Mhz, for the same $1599 price tag. Existing orders for the G4 PCI/400 were largely honored.

… en ik was een van de gelukkigen die nog net een 400Mhz heeft gekregen. Maar goed, thuis gebruiken we nu eigenlijk uitsluitend Tessa’s PowerBook, dus vanochtend heb ik mijn stoffige G4 naar het werk meegenomen. (Als mozes niet naar de berg komt, dan…)

Aansluiten op ons (PC) netwerk was een kwestie van de ethernetkabel inpluggen (printers, fileservers, internet), Apple Mail gebruiken voor de Exchange server was al even vanzelfsprekend, en voor de rest, tsja, geen enkel probleem tot nog toe. Jammer natuurlijk dat de HD maar 9Gb is, maar ik gebruik mijn win2k dan maar als locale fileserver.

(Over computers gesproken, zaterdag heb ik mijn moeder geholpen een PC te kopen voor thuis: een HP met een AMD Athlon 64 processor (stukken goedkoper dan Intel) en een 19inch flatscreen. Nu nog ADSL en ze kan weer het internet op. En terwijl we toch in de fnac waren, heeft ze maar meteen een Sony DVD/SACD speler gekocht. Straks is ze beter uitgerust dan wij…)