panther reprise

Gisteren OS X Panther opnieuw geïnstalleerd. Van nul deze keer. Hoewel ik best tevreden was, en zelfs onder de indruk van de snelheidswinst tov Jaguar, had ik op een paar plaatsen gelezen dat de snelheidswinst nog groter was als je een fresh install deed.

Wat betekent: backup(s) maken, harddisk wissen en alles herinstalleren.

Better safe than sorry, dus eerst een volledige —bootable (!)— kopie gemaakt van de huidige harddisk, als een disk image (met CarbonCopyCloner). Daarna, met ditto, een backup gemaakt van de User directory, en van /var/Communigate.

Communigate (CG) is een mail server, met de capaciteiten die verder gaan dan MS Exchange (en het is goedkoper). Ik heb hier al eerder over bericht: CG kan je gebruiken als een locale IMAP server, en dient bij mij als onafhankelijk e-mail archief. Onafhankelijk in die zin dat het niet belangrijk is welke e-mail client je gebruikt (outlook/entourage, eudora, mail.app), zolang die maar IMAP ondersteunt. Daarmee kan je dan steeds aan je e-mail archief, zonder dat je moet inzitten over proprietary formats zoals de .pst bestanden van MS Outlook, of de meer open –maar daarom niet noodzakelijk compatibele– tekst gebaseerde formats van Eudora.
Voor de privé gebruiker is het gratis, zolang je er maar geen e-mails mee verstuurt (dan wordt er automatisch een signature aan toegevoegd); maar e-mails versturen doe je als individu toch via (de SMTP van) je provider (uit.telenet.be bvb).

En dan een nieuwe installatie van het OS. Probleemloos.

Gevolgd door het herinstalleren van de nodige software. Alweer probleemloos (boring). Bovendien is software kopiëren op mac enorm eenvoudig: je kopieert gewoon het programma van de ene folder naar de andere, eh voilà. Je verliest daar dan wel je instellingen mee (al valt daar ook op eenvoudige wijze een mouw aan te passen), maar je hoeft bvb bij MS Office niet eerst de oude CDs te gaan opzoeken (en in het slechtste geval: de oude software te installeren) omdat het over een upgrade gaat.

En het gaat inderdaad alweer een stuk sneller.