Gent Jazz Festival

Voor wie het nog niet wist (misschien heeft het ondertussen al in alle kranten gestaan): Blue Note Festival wordt Gent Jazz Festival. Ik neem even het persbericht over:

Het Blue Note Records Festival in Gent verandert van naam en wordt Gent Jazz Festival. Het Gent Jazz Festival zal plaatsvinden van 10 tot 20 juli in de vertrouwde concerttent op de Bijloke site. Het Gent Jazz Festival vindt dus opnieuw plaats net voor de Gentse Feesten, het laatste weekend valt samen met de Gentse Feesten. Voor het eerst zullen op het podium ook de Django d’Or-prijzen worden uitgereikt. Tijdens het eerste luik (10 tot en met 13 juli) focust het Gent Jazz Festival op de pure jazz. Op de affiche staan onder meer Herbie Hancock, Pat Metheny Trio, Saxophone Summit en het Wayne Shorter Quartet. Tijdens het tweede deel van het Gent Jazz Festival wordt aandacht besteed aan de fusion. Dan zijn onder andere Erykah Badu, Omara Portuondo, Orquesta Buena Vista Social Club®, Marcus Miller en CocoRosie van de partij. Eerder reeds werden de namen van Diana Krall en The Neville Brothers bekendgemaakt.

Dat klinkt verdomd veelbelovend. Toen ze vorig jaar of twee jaar geleden een rondvraag hebben gedaan naar wie we tijdens het festival nog graag op het podium zouden zien, stond Pat Metheny hoog op mijn lijstje. Een aantal zaken hebben we dit jaar al in Vooruit kunnen beluisteren en bekijken, en ik kan zonder enige vorm van twijfel of aarzeling meteen al meegeven dat het ganse jazzparcours van donderdag 10 t.e.m. zondag 13 juli fameus de moeite zal zijn. U leest er (heel) binnenkort meer over bij Het Project.

Ah, en in de persmap leest u ook nog iets over het jaarlijkse Jong Jazz Talent in Gent concours, waarvan de laureaat een aantal concerten in de schoot geworpen krijgt en een tournee met de JazzLab Series. “Deze laureaat wordt gekozen door een jury die bestaat uit”, zo lezen we, “professionele jazzkenners, met onder andere Mik Torfs (JazzLab Series), Giovanni Barcella (jazzdrummer) en Frederik Goossens (Klara), Bruno Bollaert (Gent Blogt) en Simon Korteweg.”

Bekijk het programma alras op de site van het Gent Jazz Festival