avant-première jazzseizoen

Met Jazz in ’t Park is het zo stilletjesaan tijd om het nieuwe jazzseizoen in te luiden. Bij Jazzlab Series moeten ze dat ook gedacht hebben, want in heuse avant-première krijgt u morgen het eerste concert van hun nieuwe seizoen –gratis en voor niets– te horen in het Zuidpark (om 19u30). Onder ons gezegd en gezwegen was Jazzlab Series al redelijk actief op Jazz in ’t Park. Ze hielpen er mee bij de programmatie, met o.a. de verschillende groepen rond Tuur Florizoone, en het Trio Rosso dat u zaterdagavond kan beluisteren.

Bart Defoort staat er zondagavond met Jazzhood, een kwartet dat vorig jaar ontstond naar aanleiding van een concert in Nederland. De vier muzikanten, die begin jaren 90 vaak samenspeelden, hielden er een reünie onder impuls van drummer Sebastiaan De Krom. De Krom kent u misschien als vaste drummer van Jamie Cullum, en de andere leden –Ron Van Rossum (piano), Sal La Rocca (bas) en Bart Defoort (tenorsax)– zijn ondertussen stuk voor stuk Grote Namen geworden in de Europese jazzscène. Tijdens de Jazzlab Series tournee spelen ze met de Italiaan Emanuele Cisi.

Van Oost, Verbist, Defoort (v) Jack Van Poll & Philippe Aerts (ii)

Jazzhood speelt eigen composities, geestdriftge no-nonsense jazz, van de hand van Defoort, Van Rossum en Cisi. Invloeden uit pop- en worldmuziek worden vermeden, en hoewel improvisatie niet uit de weg wordt gegaan, blijft structuur belangrijk in het jazzspel. Typerend voor jazz is dat de composities blijven evolueren, en de groep maakt dan ook gretig gebruik van deze tournee om de partituren op punt te stellen. Eind september duiken de muzikanten dan de studio in om een cd op te nemen.

Voor de tournee- en seizoensopener in het Zuidpark zijn er evenwel een paar wijzigingen in de formatie. Zo kan Emanuele Cisi er helaas niet bij zijn (hij is pas beschikbaar vanaf het concert op 13 september in Sint-Niklaas), en wordt Sal La Rocca vervangen door Philippe Aerts.

In het kader van de Jazzlab Series wordt er trouwens nog meer gespeeld in Gent: op 7 november kan u naar het Trio Grande feat. Matthew Bourne, op 4 december naar aRtet en op 29 januari 2008 naar het Jan Rzewski – Fabian Fiorini Duo + Erik Vermeulen Trio. De concerten vinden telkens plaats in de Vooruit.

Jazz in ’t Park, nog tot 2/09 (telkens om 12u, 19u30 en 22u) in het Zuidpark –toegang gratis. Zie ook de site van Jazzlab Series voor meer informatie over de tournees.