Jazz (in ’t Park), deel 1

Vandaag start het jaarlijkse jazzfestival, Jazz in ’t Park –jaargang veertien ondertussen. Zes dagen gratis (!) jazz besluisteren, goed voor 18 optredens gespreid over twee weekends, in de groen-rustige omgeving van het Zuidpark. Met de rug naar het afgrijselijk lelijke Woodrow Wilsonplein, zodat niets u nog kan storen in uw muzikaal genot. Zelfs de regen niet, want tijdens de zondvloed van vorig jaar heeft de tent wel degelijk bewezen dat ze in staat is u –en de muzikanten– droog te houden. Dit jaar zijn er bovendien geen werken meer in de buurt van het podium, en kunnen de kinderen –als de regen uitblijft tenminste– zich vermaken in het vlakbij gelegen speelplein.

Maar het gaat wel degelijk om de jazz, die –ondanks tegenstrijdige berichten— in Vlaanderen nog steeds niet de top van haar populariteit bereikt heeft. Het recente Jazz Middelheim was gedurende twee dagen volledig uitverkocht –iets wat in de geschiedenis van dat festival nog nooit eerder was voorgekomen. Ook naar Jazz in ’t Park lijkt het publiek de weg te hebben gevonden. Getuigde daarvan o.a. de opkomst –ondanks de regenval– voor het concert van het Brussels Jazz Orchestra vorig jaar.

Een paar tips voor het eerste weekend?

Ewout Pierreux Trio (iii) Florizoone, Massot en Horbaczewski (i) Hatzigeorgiou, Cavaliere en Bonetti (ii)

wOFO is een grotendeels Gentse groep. Eind mei gaven ze nog drie concerten in de Ham in het kader van de wijk aan zet: de Ham sessions. Opnames van die sessions zijn te beluisteren op hun website (opgelet dat ze niet allemaal tegelijk afgespeeld worden) en hun MySpace. Zij openen het festival vrijdag om 12u.

Het Christian Mendoza Trio is druk bezig zich een weg te banen in het jazzwereldje. Mendoza kent u misschien als pianist van het Gentse (en populaire) Lady Linn, maar is al actief geweest in tal van andere bezettingen. In zijn trio speelt hij met Lionel Beuvens en Yannick Peeters (die twee jaar geleden naast Jack Van Poll en Tutu Puoane op Jazz in ’t Park stond, en vorig jaar met het Ewout Pierreux Trio). Zij spelen vrijdag om 19u30.

De volgende dag tippen wij zonder voorbehoud het trio Florizoone – Massot – Horbaczewski. Tuur Florizoone kent u misschien van Tricycle (die komen de week nadien), en hebt u mogelijks aan het werk gezien als special guest in Chroma (en die komen zondag) op het Blue Note Records Festival. Drie ongewone instrumenten, Florizoone op accordeon, Massot op de tuba, en Horbaczewski op cello. Vooral die cello gaat nooit ‘werken’ dacht ik toen ik de eerste keer de line-up te zien kreeg. Maar in het concert dat ik eerder dit jaar van hun heb gezien, was die cello wel degelijk een serieus grote toegevoegde waarde. Te beluisteren zaterdag om 19u30.

Zondag neemt u uw aperitief beter maar eens in het Zuidpark in plaats van op de Kouter. MusicAzur, een project van Pirly Zurstrassen (en daar is Florizoone ook opnieuw) is aanstekelijke, uitbundige muziek. Prachtig samenspel tussen de toch wel grote groep muzikanten. Zij spelen zondag om 12u, en om 22u kan u in het Zuidpark terecht voor het eerder vernoemde Chroma project van Karel Van Marcke. De groep werd enthousiast onthaald op het recente BNRF (waar ze hebben opgetreden met een heleboel special guests).

Het volledig programma vindt u op de site van de stad, volgende week krijgt u van ons (nog) meer nieuws over het festival.

Jazz in ’t Park, op 24, 25, 26, 31/08 en 1 en 2/09 (telkens om 12u, 19u30 en 22u) in het Zuidpark –toegang gratis. Deze editie is opgedragen aan de vorig jaar overleden Freddy Delagaye, die sinds het begin van het festival adviseur was.

(Dit artikel verscheen gisteren ook op Gentblogt.)