de journalist

Interssant; toen ik in een repliek bij een discussie over fotografen bij Het Project dit opperde:

For the record, de medewerkers van Gentblogt zijn –op één persoon na (als ik mij niet vergis)– *geen* journalisten. Ze geven er zich ook nooit voor uit (dat zou overigens strafbaar zijn, gezien het om een beschermd beroep gaat).

merkte iemand op:

Bruno, die laatsten zin tussen haakjes lijkt mij niet te kloppen. Dat iemand die niet erkend is als journalist strafbaar is als hij of zij zich daarvoor uitgeeft, lijkt mij maar bizar. Om lid te worden van de VVJ (en om dus erkend en beschermd beroepsjournalist te zijn), moet je het minstens twee jaar in hoofdberoep uitoefenen. Al wie het in bijberoep uitoefent, kan zich lid maken van de VVJ, maar geniet dan niet van dezelfde voordelen. Erkenning en bescherming is maw iets waarvoor je betaalt. Genoeg journalisten en persmedewerkers oefenen hun job uit, al dan niet in hoofdberoep, zonder lid te zijn van de VVJ. Zijn dat dat geen echte journalisten? Zijn ze dan strafbaar? Ik dacht het niet. Het blijft één grote schemerzone, zowel voor fotografen als journalisten.

Tenzij je natuurlijk ‘beroepsjournalisten aangesloten bij de VVJ en met een officiële perskaart en alles’ bedoelt. Dan kan het wellicht wel foute boel zijn om je daarvoor uit te geven.

Dus ben ik een beetje gaan zoek op het Grote Internet. En wat blijkt? Enkel ‘beroepsjournalist’ en ‘journalist van beroep’ zijn beschermd. In een document (PDF) van op de site Pers & Gerecht is te lezen:

Journalistiek is een vrije activiteit. Er is geen gereglementeerde toegang tot dit beroep. Om het even wie kan het beroep uitoefenen en iedereen kan zich daarbij ‘journalist’ laten noemen.

‘Beroepsjournalist’ is alvast wel beschermd: op de site van de Brugse persbond bijvoorbeeld staat het volgende:

Wie de titel van ‘beroepsjournalist’ voert zonder daartoe gerechtigd te zijn, riskeert een geldboete van 200 tot 1.000 Euro.

De volledige wetteksten (PDF) zijn te downloaden vanop de site van de AVBB/VVJ.

In het vervolg zou ik mijzelf dus kunnen introduceren als ‘journalist bij Gentblogt‘. Al zal ik het zonder perskaart moeten stellen, want die blijven voorbehouden voor beroepsjournalisten.

2 gedachtes over “de journalist”

  1. Zoals ook al gereageerd op gentblogt…

    Een perskaart bemachtigen hier is niet meer evident. Gelukkig en terecht. De tijden dat zowat elke randdebiel een perskaart kon krijgen, is verleden tijd. De regels en de criteria zijn streng geworden, tenminste als je je beroepsjournalist wil noemen. Want dan moet je twee jaar aantoonbare “full time” ervaring hebben, met peters of meters die moeten getuigen. In mijn geval bijvoorbeeld heeft naast een collega ene Tony Mary moeten getuigen (ondertekenen) dat ik twee jaar journalist was geweest voor mijn werkgever, waarna een selectiecommissie me heeft “benoemd”. Enfin, het stelt allemaal niet veel voor, hoor. Iedereen mag zich journalist noemen, zonder dat het zijn/haar echt beroep is. De tijden dat je overal gratis binnen kon en kon profiteren zijn voorbij. Accreditaties regeren. Alweer… terecht. En o ja, als je geen beroeps bent, maar je doet journalistiek werk (zoals bvb voor Gentblogt), dan maak je je niet belachelijk als je jezelf redacteur of medewerker noemt.

Reacties zijn gesloten.