Windkracht 10 – Koksijde Rescue

filmfestivalDeze film gaat volle zalen trekken, zo voorspelde ik na afloop van de perspreview woensdag. Windkracht 10 – Koksijde Rescue is in eerste instantie een actiefilm. Vergaap u daarbij niet aan Amerikaanse toestanden, maar met een budget van 4,5 miljoen euro is Windkracht 10 een van de meest grootschalige films die in België is gedraaid. Ongeveer 10 jaar heeft het geduurd voor dat budget bijeen werd gegaard (de serie dateert van 1997), maar producent Erwin Provoost had een duidelijk doel voor ogen. Voor regisseur Hans Herbots was het een groot verschil met het (tien maal) beperktere budget van Verlengd Weekend (bespreking), de film die vorig jaar ook al op het Filmfestival in première ging en ondertussen op DVD verkrijgbaar is.

Vanavond gaat deze nieuwe film in première op het Filmfestival, en opent daar de Festival Previews. Van de originele cast blijven nog maar een paar mensen over, zoals Warre Borgmans en Ludo Busschots, maar de sterren in deze film zijn nieuwkomers Kevin Janssens en Veerle Baetens. Baetens speelde ook mee, net zoals Koen De Bouw, in Herbots’ vorige film.

filmfestivalRick Symons (Kevin Janssens) is een duiker die zich in zijn korte carrière reeds heeft weten te onderscheiden door enerzijds de grootste wildebras te zijn van zijn lichting, maar meteen ook het grootste talent. Zijn laatste stunt resulteert in zijn zoveelste overplaatsing, deze keer naar het 40e smaldeel helikopters ofte Koksijde Rescue. Hij wordt er ingedeeld bij een hechte crew waar ook Alex(andra) Breynaert (Veerle Baetens) deel van uitmaakt. De twee worden al gauw tot elkaar aangetrokken, maar dan blijkt dat Rick een zware last met zich meedraagt.

Windkracht 10 – Koksijde Rescue is een wervelende film, die vooral wordt gedreven door de scrambles (reddingsoproepen) met de Sea Kings. De film laat amper tijd voor een adempauze en valt op door snelle actiescènes en een geslaagde fotografie. Voor de fotografie tekende Danny Elsen, die ook al instond voor het camerawerk bij Verlengd Weekend, De Zaak Alzheimer, en die zowat het enige lichtpunt was in de miskleun van Deruddere (De Bloedbruiloftbespreking) vorig jaar op het Filmfestival.

Voor de special effects gingen de producenten –naast het Belgische Ace en Grid– in zee met een Engelse partner, die hun toegang verschafte tot de befaamde Pinewood Studios en Cinesite. Vanzelfsprekend was dat niet, want Cinesite werkte onder andere voor films zoals Harry Potter, James Bond, en V for Vendetta (bespreking). Ondanks het naar Belgische normen mega-budget was er evenwel geen tijd noch geld voor veel retakes, en daar werd door de Engelsen met veel respect naar gehandeld. Het resultaat mag er zeker zijn, en is waarschijnlijk in geen enkele Belgische film ooit zo meticuleus uitgewerkt.

filmfestivalMaar lopen de acteurs en de personages niet het gevaar op de achtergrond te raken? Herbots: “Na een eerste montage duurde Windkracht 10 twee uur en dertig minuten. Te lang dus. En dus maak je keuzes. Daarbij ondervond ik dat hoe meer ik me op Rick en Alex concentreerde des te krachtiger de film werd. Wil je er zes personages bij betrekken dan moet je een andere film maken of hem op zijn minst helemaal anders opbouwen. Als je de film daarentegen zo intens wil maken als hij geworden is, dan moet je op de huid van je hoofdperson,ages zitten en heb je geen tijd om allerlei zijwegeltjes in te slaan of te volgen.”

Met al die actie mag het scenario dan weinig ruimte hebben geboden voor diepgang, zowel Veerle Baetens als Kevin Janssens zullen met deze film inderdaad hun plaatsje hebben verdiend in de Belgische filmwereld. Het zijn beiden acteurs die met hun films nog zullen groeien, maar bevestigen hier al hun potentieel. Hans Herbots bewijst dan weer dat hij evengoed projecten van een veel grootser kaliber met glans aankan.

filmfestivalVoor deze film was de voorbereiding minstens zo belangrijk als de filmdagen zelf. Minstens drie maanden heeft Herbots aan de storyboarding besteed voor de special effects. Het was trouwens niet alleen het budget dat voor deze film de hoogte inging, maar bij een onderneming van deze omvang kwamen ook veel meer mensen te kijken. “People management wordt helaas niet aangeleerd op de filmschool,” aldus Herbots, “terwijl we voor deze film telkens verschillende ploegen weer op elkaar moesten afstemmen.”

Ook de soundtrack ligt de regisseur nauw aan het hart. “Ik ben een groot liefhebber van de muziek van de jaren zeventig en tachtig. Ooit heb ik gezegd dat ik daar iets mee wilde doen, dus heb ik mijn kans gegrepen.” De sountrack bevat dus niet alleen de grootse orchestrale thema’s van Matt Dunkley, maar tevens toenmalige hits zoals There will be no next time (The Kids), het zeer toepasselijke Fly (Machiavel) en Lena (2 Belgen). En de cover van Iggy Pop’s The Passenger door Absynthe Minded.

Volle zalen, heb ik gezegd, want er is voor elk wat wils: actie en emotie, special effects en goede muziek. Op 11 oktober wordt de film gereleased. Het zullen lange rijen worden.

Windkracht 10 – Koksijde Rescue van Hans Herbots met Veerle Baetens en Kevin Janssens, vanaf 11 oktober in de Belgische zalen.

(Deze bespreking verscheen eerder vandaag op Gentblogt.)

20 gedachtes over “Windkracht 10 – Koksijde Rescue”

 1. nja…ik zag seekings cirkelen boven mijn stulpje in een oorverdovend lawaai!
  op het nieuws za gik dat de cast op die manier landde op het sint-pietersplein hier wat verder 😉
  ik had al zo’n lichtgroneroodbruin vermoeden 🙂
  ik ben niet aan jelle van spring
  veerle baetens za gik in “verlengd weekend”, ik zag ze gisteren in de Rode Loper op

 2. Ben hem gisteren in de bioscoop gaan bekijken, zalige film, heb me geen seconde verveeld!
  zat aan mn stoel genageld.
  veel amusement!
  enne.. Kevin Janssens en Veerle Baetens, jullie spelen fantastisch!
  xx.

 3. Ben de film al twee keer gaan bekijke mega! na een week zit ik er nog mee in m’n hoofd zo een schone film is dat! en kevin janssens en veerle baetens die doen dat echt super goed kevin janssens je bent ongelofelijk sexy in uw flight sute ze! 🙂

 4. Ooooh, Kevin,
  Ge zijt zoooo sexy in uwe fielm.
  Wilde mij ne keer muilen aub?
  Groeten
  ROOS

 5. Ik vond em schitterend, veel beter dan verwacht zelfs. Veerle Baetens heeft mijn hart gestolen in deze film.

 6. hay met helena

  ik ben gisteren 30/10/06 met mijn mama naar de bioscoop gegaan om 17 u en rararar wat ben ik gaan kijken uiteraard windkracht 10
  was spannend
  mega goede acteurs
  allemaal mooie jongens en meisjes
  en die ene dat de baby en de vrouw was gaan redden is een hele goede acteur daar heb ik echt over gedroomd vannacht dat hij mij ook eens zou komen redden als ik in nood ben

 7. Super film!!! ‘K ben 2 keer gaan kijken en ik zou nog wel is willen gaan!
  Echt een super film! me suppr mense vooral kevin en veerle zen super!! de baby was ook eel lief ze! en et einde is tof en houuu tis gewoon hellemaal tof!! der moet echt een reeks komen en nog een film en nog een film en… ma me dezelfde acteurs… maja.. hou et duurde wel te kort van mij had de film evengoed 4 uur mogen duren! twas echt super!! Saluut Hanne

 8. Hey,
  Kevin Janssens en Veerle Baetens, jullie spelen fantastisch! het is echt een mega schone film! kga em nog ies nen 2de keer gaan kijke maar dan met de familie!!!
  het is zeker een aanrader! ij is mega romantisch maar toch ook met een vleugje spanning! khoop da er nog eentje komt
  xxx

 9. Ben hem 2 weken geleden gaan kijken. Schitterend gewoon! Als jongen van 6 jaar was ik een z

 10. ik vondt hem eerlijk gezegt niet mooi ik woon zelf in koksijde en trek foto’s van de vliegtuigen die hier zijn en de serie vindt ik vele mooier een verschil:bij de serie is het als het spannend wordt komt er een spannande saund en bij de fil beginnen ze dan een radiohit te draaien ik vindt dit niet kunnen sorry.

 11. Ik vond Koksijde REscue ook geweldig goe en krijg der ook ma ni genoeg van. Daarom zou ik hem dan ook graag op DVD hebben. Is der iemand die weet waneer die op DVD uitkomt? Het zou fanastisch zijn anneer ek da zou wete!

  Tnx!!
  Eline

 12. normaal gezien volgens mij pa komt de dvd uit volgend jaar maar je zal het nog te horen komen ik heb ook een mededeling wegens dat ik spotter ben in koksijde heeft de seaking overlaatst een demo gegeven met de 3 seaking voor 30 jaar 40SQ de foto’s zullen op mijn site staan.

  http://robindenys.xwiki.com/

 13. hallo hallo zou ik de film willen hebben van windkracht10 koksijde rescue op de dvd hebben als jullie er voor zorgen he ik ben vandaag in alle winkels van leuven gaan zien achter de film he
  willen jullie er voor zorgen dat ik die nog kan krijgen he
  [adres gewist]

 14. de film is kei goed . Kheb ook de dvd en het gezelschaps
  spel gekocht en ook de pc GAME GROETJES,…

Reacties zijn gesloten.