films 200609

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. Der untergang / Oliver Hirschbiegel / 2004 / DVD / ***(*)
  Een zeer sobere en nuchtere film over de laatste dagen van Das Dritte Reich. Het ‘voetvolk’ blijft geloven in de overwinning en blijft trouw aan de Führer, hoewel hij en zijn directe omgeving zelf al lang beseffen dat de strijd gestreden is. Hitler en Nero, binnen een paar honderd jaar in dezelfde voetnoot van de geschiedenis. Wie de film gezien heeft, moet zeker eens gaan grasduinen op Wikipedia, naar bijvoorbeeld Traudl Junge, Cyanide, en de Goebbels children. De film eindigt met dit citaat van Junge:

  Of course, the terrible things I heard from the Nuremberg Trials, about the six million Jews and the people from other races who were killed, were facts that shocked me deeply. But I wasn’t able to see the connection with my own past. I was satisfied that I wasn’t personally to blame and that I hadn’t known about those things. I wasn’t aware of the extent. But one day I went past the memorial plaque which had been put up for Sophie Scholl in Franz Josef Strasse, and I saw that she was born the same year as me, and she was executed the same year I started working for Hitler. And at that moment I actually sensed that it was no excuse to be young, and that it would have been possible to find things out.

 2. Paycheck / John Woo / 2003 / VT4 / **
  Wel, ik vond dit een aangename film. Niet diepzinnig of vernieuwend, maar wel onderhoudend. Er zitten gaten in, de acteerprestaties zijn niet van het hoogste niveau, maar toch vond ik dit best te pruimen.
 3. Nabbeun namja (bad guy) / Ki-duk Kim / 2001 / DVD / *
  Pffft. Dit is een jaar na The Isle verschenen, en is een stap achteruit t.o.v. die film. Het verhaal is OK (bijna goed te noemen zelfs), maar fotografisch is dit echt een zwakke film. Verdwijnt in het niets in vergelijking met Samaritan Girl en Bin-jip. Soit, de volgende wordt (eindelijk) Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring. Hopelijk liggen mijn verwachtingen niet te hoog.
 4. Cold Creek Manor / Mike Figgis / 2003 / VijfTV / *
  Volledig voorspelbaar; het beste te gebruiken als weekendfilm.
 5. Timeline / Richard Donner / 2003 / VT4 / *
  Ik heb beter amateurtoneel gezien dan dit. Met mijn welgemeende excuses aan amateurtoneelacteurs. Toen ik het boek van Crichton las viel het mij al op dat dit geschreven was met het oog op verfilming. Maar mensen zo slecht verfilmd. En dan nog door de man die ons eerder al Conspiracy Theory, Assassins en The Omen (!) had bezorgd.

(films vorige maand)

Een gedachte over “films 200609”

 1. Timeline ben ik bewust niet geen bekijken (had het boek gelezen) vanwege de kudde non-acteurs die er aan deelnamen … Paul Walker op kop. Zaterdag toch maar VT4 opgezet en mijn ogen zijn regelmatig afgedwaald naar de laptop. Flauw gedoe.
  Dan is Spring, Summer … een pak beter. Heb ik enkele jaren geleden gezien in Cinema Zed en vind ik nog steeds een aanrader. Mooie beelden en thematiek. Ook al ligt het er dan misschien een beetje vingerdik op.

Reacties zijn gesloten.