if you could read my mind

Voorlopig heb ik nog geen tijd gehad om mijn CD-tips voor het tweede kwartaal uit te werken (vfr CDs 2006 Q1). Zaterdag, in de Fnac, stond deze echter op aan een van de luisterposten, en ik heb hem ondertussen al ruim op repeat gehad.

American V: A Hundred HighwaysJohnny Cash: American V: A Hundred Highways werd opgenomen in de maanden voor Cash’ dood in 2003. Op de plaat is een fragiele, stervende Cash te horen, die er niettemin in slaagt vanuit zijn rolstoel (bijna blind) op de meest overtuigende manier interpretatie te bieden aan de covers die op de plaat staan. Er staat ook origineel materiaal op, waarvan Like the 309 wordt beschouwd als het laatste nummer dat hij heeft gecomponeerd.

Zijn uitvoering van Gordon Lightfoots If You Could Read My Mind is een van de hoogtepunten. Je hoort Cash letterlijk naar adem hapen, en de fragiliteit en broosheid die uit de interpretatie blijkt, is van een verbazingwekkende kracht en schoonheid, die het liedje op een heel hoog niveau tillen.

Een aanrader. (Hoefde het gezegd?)

(Volgens Rick Rubin, de producer van het album is er nog meer dan genoeg materiaal over voor American VI, dat binnen het jaar zal worden gereleased.)

3 gedachtes over “if you could read my mind”

  1. Hier en daar op een muziekblog te vinden:
    ‘The Personal Files’ – onuitgebracht materiaal Songs soms ingeleid met een kort verhaal door hemzelve. Ik weet niet of dit zelfs ergens te krijgen is… Het is meesterlijk!
    Een mooie aanvulling aan de American-reeks

Reacties zijn gesloten.