geklasseerd

Oud zeer, ook alhier.

Volgens mijn catalogus beschik ik over een 800-tal boeken, een 1500 cds, 200-tal strips, en 335 films. Dat zijn allemaal schattingen (op de dvds na), want het aantal strips dat ik ondertussen ín die database heb gestoken is al meer dan geschat (332 –en daar zitten er dus nog een 100 of zo niet in). Die boeken, dat zal ondertussen ook al met grotere zekerheid meer dan 1000 zijn –er zitten er 235 in, maar dat zijn er bijna allemaal die ik in de laatste twee jaar heb gekocht. En de cds, dat weet ik echt niet. Er zitten er nu 798 in de database, d.w.z. alle nieuwe aanwinsten van de laatste twee jaar of zo en alle jazz cds, maar nog bijna niks van de oudere klassieke, popcds of soundtracks. 1500 zal een redelijke schatting zijn, denk ik.

90% van mijn cd collectie is fysiek eenvoudig toegankelijk. Alle cds zitten netjes in drie billy-kasten, voorzien van de cd plankinzetten. De overige cds liggen her en der verspreid in boekenschappen. Elke kast bevat een ander ‘genre’: pop, klassiek, en jazz, gerangschikt op uitvoerder voor pop en jazz, of op componist voor klassiek, met de compilaties telkens op het einde van de collectie.

100% van mijn dvds zijn eenvoudig toegankelijk, opgeborgen in één zo’n billy-kast (voor de dvds die reeds werden bekeken), of op de schoorsteenmantel naast de tv (voor de dvds die nog niet bekeken werden). De dvds zijn gerangschikt op filmtitel (bij voorkeur in de oorspronkelijke taal), of niet gerangschikt (de kinderfilms).

Bijna niks van de boeken is evenwel toegankelijk. Ze staan verspreid over (voornamelijk) de tweede verdieping van ons huis (behalve de kookboeken, die staan op de eerste verdieping, vlak bij de keuken), in een aantal boekenkasten, waar ze vaak twee rijen dik staan, ongeklasseerd. Een uitzondering vormen de boeken van Nederlandstalige auteurs, die in anderhalve billy netjes alfabetisch op auteur werden gerangschikt (en bij voorkeur op eerste verschijningsdatum). Achter ons bed liggen de boeken die we nog moeten lezen in dikke stapels.

De strips staan in een billy, een andere boekenkast en een soort commode op het tweede (waar ook de boeken in staan), en een archiefkast op het derde. Grotendeels toegankelijk.

Voornamelijk de boeken vormen een probleem. Ik zou ze graag klasseren op fictie en non-fictie, en verder per auteur en datum van eerste uitgave. Er zijn twee ruimtes die we graag zouden gebruiken voor onze ‘mediatheek’: de zolder, die momenteel onderbenut, maar verder volledig in orde staat (zij het een beetje stoffig); en ons ‘kot’ vanachter in de tuin (waar vroeger een klein drukkerijtje in zat), en waar we dringend werken in moeten laten uitvoeren (o.a. het dak vernieuwen).

Maar dat kost geld, heb ik mij laten vertellen.