[FF05] Me and You and Everyone We Know

Dit is een film waar indie vanaf druipt. Hetzelfde gevoel hadden wij trouwens met Chasing Amy van Kevin Smith (Clerks), al kregen we daar iets meer film te zien, en iets minder concept.

Miranda July, makes movies, performances, recordings and combinations of these things (volgens de biografie op haar website). Met haar (full feature) debuut, Me and You and Everyone We Know, is ze dus niet meteen aan haar proefstuk toe, en de film werd reeds bekroond op zowel het Sundance Film Festival als het Cannes Film Festival. Naast de regie, neemt ze tevens een van de hoofdrollen voor haar rekening.

christine

Het verhaal is eenvoudig: de pas gescheiden Richard, schoenverkoper, met twee zoontjes, en de artieste Christine, die bijverdient door oudere mensen rond te rijden, ontmoeten elkaar toevallig. Door de vasteradenheid van Christine groeien beiden naar elkaar toe. Totdaar de plot.

richard

De film heeft een aantal nevenplotten of thema’s, zoals omgaan met de dood, kinderen en sexualiteit, de artistieke groei van Christine, en de ontvoogding van Richard. Combinations of these things is voor deze film een adequate omschrijving, en de klemtoon ligt op concept veeleer dan op verhaal. Desalniettemin krijgen we puike acteerprestaties voorgeschoteld, fotografisch is het allemaal dik in orde (zie ook de filmsite), en ook structuureel hangt de film verduiveld goed aan elkaar.

Deze film is zeker geslaagd, en hij doet ons benieuwd uitkijken naar de evolutie van July op filmisch vlak; voor ons mocht het evenwel net iets minder ‘arty‘. Bevreemdende, ijle film, de moeite waard. Vergeet u, naast de film, toch ook maar niet haar website en haar weblog te bekijken.

Me and You and Everyone We Know, van Miranda July. Te zien op 12 oktober om 20:00 en 15 oktober om 14:30 in Studio Skoop, en op 18 oktober om 10:00 in Kinepolis.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)