automekanieker

Sinds gisteren zijn er een paar nieuwigheidjes bij, op het rijexamen. Zo moet je niet alleen meer met de wagen kunnen rijden, maar dien je ook over een minimale technische kennis van de wagen te beschikken.

Dat houdt in dat je kennis moet hebben van het volgende [bron: VAB]:

  • openen van de motorkap
  • bandenspanning
  • slijtage banden
  • remvloeistof
  • motoroliepeil
  • koelvloeistof
  • reservoir voor ruitenwissers

Hoe noodzakelijk is de kennis het bovenstaande eigenlijk? Het grootste deel wordt nagekeken en bijgevuld/vervangen bij het (jaarlijkse) onderhoud van de wagen. Bovendien zouden de meeste mensen nog veel minder weten wat te doen wanneer ze een tekort constateren van een of andere vloeistof.

Hoe vaak moet dit overigens worden gecontroleerd? Remvloeistof, koelvloeistof, ruitenwissers, zelfs motorolie heb ik (voor de wagen) nog nooit moeten bijvullen. De slijtage van de banden, mja, maar ook daar waarschuwt een beetje garagist u wanneer het tijd wordt om naar nieuw rubber uit te kijken.

Hoe nuttig is het dat u uw motorkap zelf kunt openen, als u daarna per de instructies van de constructeur soms niet eens zelf aan de motor mág komen. Het is ook steeds minder nodig, want de constructeurs proberen uw wagen zo onderhoudsvrij mogelijk te maken.

Tsja, en dan lees je [DM 06/09/2005] dat, om tijd te vinden voor het nieuwe onderdeel, de leerlingen niet langer een garage in en uit moeten rijden op het examen. Waar zijn dan toch de prioriteiten?

7 gedachtes over “automekanieker”

  1. “Hoe noodzakelijk is de kennis het bovenstaande eigenlijk?”

    Wel, een paar uit die lijst zijn noodzakelijk. Ik rij op een paar dagen na 12 maanden met een nieuwe wagen. Die moet tegenwoordig slechts om het anderhalf jaar, of 45.000 kilometer, binnengebracht worden voor onderhoud. Ik heb in die bijna 12 maanden 6 maal het reservoir voor ruitenwissers moeten bijvullen, ik controleer om de 2 maand het motoroliepeil en ik controleer dezelfde 2 maanden de slijtage van de banden. Niet dat ik dat wil, of een latente garagist ben. Maar omdat dat nodig is.

    Mijn garagist heeft het me zelfs aangeraden. En ik heb nog nooit een garagist horen zeggen dat dat niet mag.

    Het onderhoud houdt ook zoveel meer in dan dan die paar reservoirs bij te vullen.

    Of het nu per-se in het examen moet zitten, daar ben ik zelf nog niet uit en ik maak mij daar niet echt druk over. Maar het is ook niet alleen een kwestie dat het ‘helpt’ zo’n dingen te weten. Ik vind dat vrij essentieel.

  2. @vincent: zes keer uw ruitenwisserwater bijvullen op een jaar tijd. Drinkt gij dat uit met een rietje ofzo?

    Voor de rest: als er iets mis is met mijn auto dan vraag ik dat aan mijn lief. En als mijn lief niet thuis is dan bel ik mijn papa.
    Makkelijk zat.

  3. Idem hier: ruitenwisserreservoir al ettelijke malen bijgevuld, motorolie ook al een paar keer… Dat van die bandenslijtage is al lang een onderdeel van het theoretische examen: niks nieuws onder de zon. Wat het openen van de motorkap betreft: ze zouden je beter meteen ook leren hoe je een jump start moet uitvoeren.
    Over die onderhoudsvrije wagens: er rijden geen auto’s rond die ouder zijn dan vijf jaar, en er zijn geen verschillen in prijsklassen, da’s waar 😉

    Natuurlijk weet je die zaken ook door gewoon de handleiding van je auto vast te nemen. Maar het is toch handig als je een en ander zelf kunt. En vergeef me deze grove veralgemening: ze maken je al genoeg wijs tegenwoordig. Ruitenwisservloeistof, olie, de ruitenwissers zelf + de werkuren, dat kost allemaal vrij veel geld, terwijl dat zaken zijn die je gerust zelf in orde kunt brengen.

    (En uit een garage rijden is toch wel… euhm… de gemakkelijkste oefening uit de reeks 🙂

  4. @Vincent: ik beweer ook niet dat het niet mag van de garagist. Bij de duurdere klasse auto’s zijn er een paar waarvan de motor volledig ingekapseld is, en enkel de reservoirs bereikbaar zijn (als ge uw garantie wilt behouden tenminste).

    @i.: sommige mensen gebruiken hun ruitenwisservloeistof om hun voorruit mee te kuisen ipv de auto te wassen. Altijd plezant om daarachter te rijden 😉

    @Mich: vooruit uit de garage lukt meestal wel, maar dan moet ze er eerst achteruit ingedraaid zijn…

    En voor de rest: het zal wel aan mij liggen, maar destijds met de Alfa (156) heb ik er nooit iets aan moeten doen (olie of andere vloeistoffen), met de Lancia nu van ’t zelfde, daarvoor met de R5 ook al niet. (De motor is iets anders, de veiligheidsmarges zijn daar ook veel kleiner.)

    Het is inderdaad goed om er ook zelf iets van af te weten, maar ge moet toch geen loodgieter zijn om een bad te kunnen nemen…

  5. @i: Ik kan je de ruitenwisser-vloeistof van de Colruyt echt wel aanraden hoor 😉

    @b: “ge moet toch geen loodgieter zijn om een bad te kunnen nemen”

    Inderdaad, maar ik gebruik mijn bad ook niet zo vaak (in aantal uren) als de wagen, op een jaar tijd. En vooral: ik rij met mijn bad ook niet aan 120 per uur over een nat wegdek, of ik sleur het ook niet mee 300 km verder naar Frankrijk.

    Het kan natuurlijk zijn dat jij…. 🙂

  6. @i: ewel, emancipatie hé. (Het moest natuurlijk zijn ‘moeten ze’.)

    @v: met mijn bad niet nee, maar met mijn douche durf ik wel eens 150 te rijden 😀

    Mijn punt is gewoon dat het niet essentieel is die dingen te kennen om veilig met de auto te kunnen rijden. Ik zou kunnen zeggen: ik ben er het levende bewijs van, maar dat wou ik eigenlijk vermijden. Daarom: ik denk dat het overgrote deel van de automobilisten daarvan het levende bewijs zijn.

    Het is interessant om weten, en het kan in bepaalde omstandigheden zelfs nuttig zijn (hoe meer ge rijdt, hoe nuttiger), maar het is niet essentieel.

    In een garage kunnen rijden is dat wel –denk maar aan de parkeerplaatsen in een ondergrondse parkeergarage of aan uw grootwarenhuis, en hoe mensen daar toch maar steeds in slagen zelfs met een kleine wagen twee plaatsen in te nemen. Plaatsen die overigens steeds smaller worden gemaakt.

    Vele keren belangrijker is bvb geen alcohol gedronken te hebben als je gaat rijden, de GSM niet te gebruiken in de wagen, de richtingaanwijzers wel te gebruiken, enz…

Reacties zijn gesloten.