maten en gewichten: de fiets

De wielerfanaten zijn boos, lezen we vandaag op de regionale pagina’s in DS. De politie probeert hen immers hun snelheid te laten matigen op het jaagpad langs de Schelde tussen Gent en Oudenaarde.

Een jaagpad, dat in eerste instantie bedoeld is voor recreatief gebruik –om er te wandelen en te fietsen, at leasure, niet om er een peleton profs en semi-profs tegen 40 km/h hun kunsten te laten vertonen ten koste van de andere passanten.

Maar dat is dus niet naar de zin van fanaten. Marc Heyndrickx, provincie- en gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang (die geregeld meerijdt) spreekt zich uit:

Sommige leden van de groep willen soms te veel sprinten. De meesten, hardrijders weliswaar, willen zich gewoon uitleven op een ideaal parcours waar ze plaats hebben en op een tijdstip dat ze weinigen storen. Dat mag de overheid ons niet afnemen. Hardrijden met de fiets moet mogelijk blijven zonder dat andere weggebruikers in gevaar worden gebracht. De jaagpaden zouden hiervoor bijvoorbeeld op bepaalde momenten speciaal opengesteld kunnen worden. Repressie zal alvast niet helpen.

Vervang fiets door auto of motor, en het land staat op zijn kop. Zijn er geen circuits voor fietsers dan?

9 gedachtes over “maten en gewichten: de fiets”

 1. repressie werkt anders wel heel goed bij auto’s die te snel rijden 😉 een boete van 50-150 euro doet zeer.

  maar wel grappig: hoe snel rijden die mannen dan dat ze moeten tegengehouden worden?
  en ziet ge de flikken al zitten? met een flitsmachine tussen de bomen langs de schelde.

  komende uit het pajottenland en dus zeer op de hoogte van de agressiviteit van wielerpeletons (geraardsbergen in de zomer is gewoon de hel voor de automobilist…) denk ik niet dat de snelheid het echte probleem is, eerder het feit dat die wielrenners gewoon de wandelaars van de weg fietsen.

  als ze dat zouden respecteren zouden er wellicht niet zoveel mensen klagen.

 2. oh en ik stel ook voor: gelieve de autostrade tussen 2 en 3 smorgens (toch nauwelijks verkeer dan) alleen voor motofanaten open te stellen en de snelheidslimiet op te heffen.
  en eigenlijk liefst voor mij alleen.

  manmanman. er zijn van die voorstellen die beter binnensmonds gemompeld worden in plaats van in een krant…

  -wat gebeurt er eigenlijk als er zo twee ploegen elkaar tegemoet rijden?-

 3. ik fiets daar regelmatig (recreatief) en het gebeurt meer dan eens dat ik in de berm wordt gereden door een amateurpeleton. (het schuim op de bek en de blik in de ogen doen trouwens vermoeden dat een amfitamine controle ook wel eens wat zou kunnen opleveren.)

 4. BB “Zijn er geen circuits voor fietsers dan?”

  Toch wel, en nog niet van de minste… http://www.rad-am-ring.de

  Ine “Gelieve de autostrade tussen 2 en 3 smorgens (toch nauwelijks verkeer dan) open te stellen en de snelheidslimiet op te heffen.”

  Vannacht, 0200u, E42, and that’s a date.

 5. Begin citaat Ine:
  “wat gebeurt er eigenlijk als er zo twee ploegen elkaar tegemoet rijden?” einde citaat Ine

  Antwoord: Dan lost het probleem zichzelf op. Wel even vegen achteraf.

 6. ‘Een jaagpad’. Dat is dus om te jagen, niet ? Mmm, oplossing gevonden…
  *Haalt dubbelloops boven*

 7. Heel jammer dat de oplossing die hier wordt voorgesteld er geen is. En dat bovendien ten koste gaat van het plezier van heel wat recreanten.

  Nu, deze recreanten moeten zichzelf eens in vraag stellen en zich eens in de positie van de “tegenliggers” stellen. Ikzelf heb vaak meegereden met deze “zeerrijers” en ervaren dat niet iedereen evenveel moeite doet om te verwittigen op het feit of er tegenliggers aankomen. Plotse maneuvers worden dan heel gevaarlijk.
  Het feit dat er teveel egoïstisch wordt gedacht maakt dit peloton tot een gevaarlijk projectiel dat mensen bedreigd die eens rustig willen fietsen op een mooie zomeravond.

 8. ik zeg : tot 30 per uur ok, in het peleton
  vanaf meer, ga wedstrijden rijden en hoop zelf dat je er niet wordt afgereden,
  ps wanneer moet je dan trainen gaat iedereen zeggen ? wat denk je wat quickstep en andere profploegen dan doen, waar het rustig is of course ( = ardennen of landelijkere plaatsen ),
  niet op een jaagpad waar er wandelaars, honden, oudere mensen rondhangen,

  persoonlijk denk ik dat er wel eens iets zal gebeuren ( lees dodelijk accident ) en pas dan zal er max snelheid worden gekleefd aan deze paden wat dan triestig zou zijn, beste wielerliefhebbers.

Reacties zijn gesloten.