Self/less (2015)

A dying real estate mogul transfers his consciousness into a healthy young body, but soon finds that neither the procedure nor the company that performed it are quite what they seem.

Regisseur: Tarsem Singh
Met: Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode
IMDB

Het is geleden van het onderschatte The Cell (2000), met Jennifer Lopez in een glansrol, dat ik nog eens iets van Tarsem Singh had bekeken. Geen idee of ik daardoor iets gemist heb.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3agaVwt0tb8&w=560&h=315]

Self/less opent zowat met de dood van Damien (een rol voor Ben Kingsley, een acteur die absoluut niet to mijn favorieten behoort), maar wiens bewustzijn wordt getransfereerd in een nieuw, kunstmatig ‘gekweekt’, lichaam (gespeeld door Ryan Reynolds). Reynolds zette vorig jaar nog een zeer overtuigende Matthew neer in Atom Egoyans The Captive.

Zo’n overdracht verloopt natuurlijk niet vlekkeloos, en Damien wordt zich steeds meer bewust dat zijn lichaam een verleden blijkt te hebben. Het personages wordt geplaagd door flashbacks, en gaat –het onderwerp van de film– op zoek naar de oorzaak daarvan.

Het scenario zit vol potentieel, dat helaas niet of slechts halfslachtig wordt uitgewerkt. Het eerste deel van de film zet een veelbelovende premisse (de overdracht, en de problemen die daarbij te pas komen), maar het tweede deel is niet maar dan wat actie, verpakt in een plot dat niet vreemd is aan de ideeën van The Bourne Identity –maar dan veel minder goed uitgewerkt. Gemiste kans.