navigatie bij de krant

Gripe of the day: twee krantensites: de site van De Morgen en (niet te vlug juichen) die van DS.

De inlogprocedure bij DM: op de homepage klik ik braafweg op inloggen, waarna ik op een pagina terecht kom, inloggen & registreren, waar ik vervolgens nog eens op Ik wil inloggen mag klikken voor ik op de eigenlijke inlogpagina terecht kom. Duh.

Op die inlogpagina geef ik mooi een e-mail in, duw op de tab-toets om naar het volgende veld te gaan, en lo and behold ipv op het wachtwoordveld (Opgelet! Het wachtwoord is hoofdlettergevoelig.) terecht te komen, kom ik eerst terecht op de link Ik wil mijn gegevens aanpassen, een volgende tab brengt mij bij Ik ben mijn wachtwoord vergeten, en dan pas, na drie tabs en evenveel pagina’s, kan ik mijn paswoord ingeven, op enter drukken (of op inloggen klikken), en eindelijk de krant lezen.

De Standaard is iets (een weinig) beter, al staat de loginfunctie (bijna helemaal) onderaan de homepage, en staat er nergens bovenaan die homepage een link daar naartoe. De tab-jes staan daar wel goed, maar je moet die inlogvelden eerst nog weten te vinden natuurlijk.

Bovendien loopt er bij DS wel eens iets mis met hun targets: als je bvb naar een van hun tig weblogjes gaat, nemen we maar even het taalblog, en je klikt op het logo van De Standaard bovenaan, dan opent zich de website van De Standaard in een nieuw venster. <sarcasm>Handig</sarcasm>.

Het kan nog erger: ga je naar datzelfde taalblog via hun homepage: klik op weblog in het linkermenu (die link opent zich mooi in hetzelfde venster). Op die pagina klik je dan op de tekstlink van een van de weblogs, dan wordt die pagina netjes in hetzelfde venster geopend, maar klik je op het icoon van datzelfde weblog, dan wordt de pagina in een nieuw venster geopend. Klik je daar dan terug op het logo van DS om naar DS terug te keren, dan opent zich dat weer in een nieuw venster, en zo kan je vensters blijven openen natuurlijk. Zoals ik al zei: <sarcasm>handig</sarcasm>.

(Klikken op het logo van DS als je een artikel leest, brengt je wel terug naar de homepage in datzelfde venster. Zeer logisch.)