try before you buy

Ik heb Marcel Heymans niet nodig om tegen de (illegale) MP3s te zijn. In al mijn protest tegen de vraatzuchtige aasgieren van de muziekindustrie, is er geen haar op mijn hoofd (en hoewel ze kort zijn, heb ik er veel) dat eraan denkt een mp3-collectie aan te leggen. Illegaal of niet. Mijn mp3’s beperken zich tot de erbarmelijke tunetjes die ik op iTMS heb gekocht, of tot de CDs die ik tijdelijk rip om mijn iPod van voedsel te voorzien, en die, na de voedertijd, weer van de computer worden verwijderd. Mijn natte droom is een music server, genre de recent aangekondigde McIntosh MS300 300 GB Music Server (geen verwantschap met Apple, overigens), waarop de CDs lossless kunnen worden opgeslagen. Maar dan nog, denk ik er niet aan op een illegale manier het egoïsme van de platenmaatschappijen tegen te werken.

Dat gezegd zijnde, ben ik een absoluut voorstander van try before you buy. Het werkt al verschrikkelijk lang voor shareware, en ik zie niet in waarom dat niet voor muziek zou kunnen werken. Vergeet overigens niet dat Marcel en consoorten gróót tegenstander waren van luisterposten in muziekwinkels. Dat zou de verkoop, tegenwerken, was hun argument, dat al even belachelijk was als de manier waarop ze Apple een paar jaar geleden uitlachten toen die aankondigden via internet muziek te willen verkopen.

Try before you buy dus. Als ik meer geld had, zou ik me kunnen veroorloven muziek ‘op het gevoel’ te kopen, of louter op voorspraak. Tot mijn spijt is dat niet het geval. Dus hoor ik al eens iets op de radio (zelden, sinds ik mij bijna niet meer met de wagen verplaats), lees ik een aantal reviews in de media (vaak), hang ik aan de luisterposten in de fnac (wekelijks), en durf ik wel eens een mp3tje te downloaden om te zien of de muziek mij ligt. Meestal beperkt dit zich dan tot pop en rock e.d., maar sinds Marcel zo ijverig tekeer is gegaan tegen het mp3 aanbod op de Vlaamsche weblogs, ben ik maar eens op zoek gegaan naar ook ander bronmateriaal.

Wat blijkt, er zijn een aantal zeer interessante jazz sites, waar u wel eens voorsmaakjes van CDs zou kunnen vinden. De meeste van die sites bieden een disclaimer, waarbij wordt verteld dat de muziek slechts voor een beperkte tijd wordt aangeboden, en u wordt aangemoedigd de CD te kopen wanneer de muziek u bevalt.

Hierzie, als voorbeeld drie sites met een mooi aanbod jazz:

Enjoy!

2 gedachtes over “try before you buy”

  1. zo’n McIntosh zou ik anders ook wel willen. Ik wil mijn muziek graag gecentraliseerd en te beluisteren op verschillende luisterposten (mijn kamer, bureau, living, …) en liefst niet op 100 cd’tjes zoals nu het geval is

Reacties zijn gesloten.