Films 201301

Aarrgghh: zo ben ik 2013 slecht begonnen, met veel te veel films –dat komt ervan als er vakantie is. Heel graag gezien: The Possession van Ole Bornedal; When the Lights Went Out van Pat Holden; 17 filles van Delphine Coulin & Muriel Coulin; Mientras duermes van Jaume Balagueró (kijken!); Ascenseur pour l’échafaud van Louis Malle; en Searching for Sugar Man van Malik Bendjelloul. Veel kijkplezier!

 1. Batman Begins / Christopher Nolan / 2005
  Dit blijft een heel erg mooie interpretatie/verfilming van het begin van de Batman saga.
 2. Abraham Lincoln Vampire Hunter / Timur Bekmambetov / 2012
  Title says all: wat als Abraham Lincoln jacht maakte op vampieren? En hoe dat perfect in het historische leven van de man valt te passen. Een beetje gelijk numerologie.
 3. A Dangerous Method / David Cronenberg / 2011
  Mooie, beetje langdradige film over de rivaliteit tussen Jung en Freud en de romance van Jung met Sabina Spielrein. Intrigerend, maar vermoeiend.
 4. Star Trek / J.J. Abrams / 2009
  Mooie reboot (of prequel) van J.J. Abrams, van wie ik dringend eens Super 8 moet bekijken.
 5. The Possession / Ole Bornedal / 2012
  A young girl buys an antique box at a yard sale, unaware that inside the collectible lives a malicious ancient spirit. The girl’s father teams with his ex-wife to find a way to end the curse upon their child.
  Vakkundig gemaakte, maar net niet opvallende film van de regisseur van Nightwatch (zowel het origineel, Nattevagten, als de iets mindere Engelstalige remake uit 1994).
 6. Smoorverliefd / Hilde Van Mieghem / 2012
  Alle mogelijke clichés passeren de revue. Nee maar serieus: alle clichés. Was het een Engelstalige film, er was veel geld mee verdiend.
 7. When the Lights Went Out / Pat Holden / 2012
  Een poltergeist film, gebaseerd op het gegeven van The Black Monk of Pontefract, dat zich voordeed in de jaren 60 en 70 in Pontrefact (Yorkshire). Niet overdonderend, wel interessant, en goed gefilmd; de film bevat zeker voldoende suspens.
 8. 17 filles / Delphine Coulin & Muriel Coulin / 2011
  When Camille accidentally becomes pregnant, 16 of her friends and classmates decide to follow suit, throwing their town and school into chaos.
  Zeer mooie film met een uiterst belabberd en ongeïnspireerd einde –de voornamelijkste reden is omdat er niet op de juiste manier naar toe wordt gewerkt. Een gigantische anticlimax, en dat is bijzonder jammer.
 9. Chaos / Tony Giglio / 2005
  Belabberde film eigenlijk, als men er te diep over nadenkt, maar grote bonuspunten voor de vermelding van de chaostheorie en James Gleick.
 10. Mientras duermes / Jaume Balagueró / 2011
  Waarom categoriseren ze dat nu als horror, vroeg ik me voortdurend af, maar de pointe van deze film bevat wel degelijk de grootst mogelijke horror. De film is heel goed gemaakt, heel afstandelijk, zonder gratuite bangmakerij, maar houdt de kijker angstvallig aan het scherm gekluisterd. Absoluut te bekijken. (En met een mooie score van Lucas Vidal.)
 11. Ascenseur pour l’échafaud / Louis Malle / 1958
  Een film noir met muziek van Miles Davis. Ik had die al gezien, maar die blijft de moeite van het bekijken waard –inclusief alle conventies van de cinema uit die tijd (bloed? welk bloed?). Schitterende film.
 12. Searching for Sugar Man / Malik Bendjelloul / 2012
  Two South Africans set out to discover what happened to their unlikely musical hero, the mysterious 1970s rock ‘n’ roller, Rodriguez.
 13. American Mary / Jen Soska & Sylvia Soska / 2012
  Euh tsja. Een wraakfilm –ik had iets verwacht in de zin van Qui a tué Bambi?, maar het is toch helemaal anders uitgedraaid. Raar.
 14. The Helpers / Chris Stokes / 2012
  Wie abstractie kan nemen van het wel bijzonder slechte acteerwerk, merk hier veel potentieel voor een goede film. Des te jammer dat de verwachtingen niet worden ingelost.
 15. The Collection / Marcus Dunstan / 2012
  Betere acteerprestaties in dit verhaal met martelmotief, dat zich wel ontspannend laat bekijken, maar verder geen noemenswaardige elementen bevat.
 16. Silent Hill: Revelation 3D / Michael J. Bassett / 2012
  Film? Verhaal? Wat? Hoezo? Negeer gerust.

(films vorige maand)

3 gedachtes over “Films 201301”

 1. Uit nieuwsgierigheid: via welk platform heb je Mientras Duermes en The Collection gezien? Ik heb me onnozel gezocht op de Telenet digibox, en op 4 verschillende OTT filmapplicaties op mijn smart TV, nergens (legaal) online te vinden leek het wel.

 2. Mientras Duermes is te koop via amazon (fr, uk); The Collection had iemand mee die op bezoek was uit de VS.

Reacties zijn gesloten.