boeken 200501

Na vorig jaar alleen de boeken bij te houden, breiden we het lijstje in 2005 uit met films. (Voorlopig komen daar nog geen CDs of strips bij, dat is misschien iets voor volgend jaar.) Vanaf dit jaar krijgt u er bovendien ook een rating bij, met de volgende legende:

* te vermijden / ** genietbaar / *** onderhoudend / **** aanrader // ***** onmisbaar

Waarbij de vijf sterren slechts uitzonderlijk worden gegeven; de eigenlijke rating is dus een score van 1 tot 4. Ik tracht zo weinig mogelijk een middenscore te geven (**/*** of **+). En zoals mijn lerares aardrijkskunde altijd volhield: er is een groot verschil tussen 4,5 en 5 op 10 (in dit geval tussen 2 en 3 sterren), waarmee ze bedoelde dat het verschil tussen geslaagd of niet, groter was dan een half punt deed vermoeden.

Verwacht niet te veel recensie, of synopsis (klik daarvoor beter op de link), maar eerder een korte score.

(Zie ook: januari 2005: de films.)

 1. Lust – Liefde, sex en bambihertjes (Renske de Greef) **+
  Och, ik kon er niet aan weerstaan. Ik had in Tessa’s krant (DM) reeds een tweetal columns gelezen, en ik heb altijd al een zwak gehad voor licht nymfomane trends. Een jaar geleden heb ik een paar bladzijden uit Millet gelezen, ik heb een beetje verveeld de zogenaamde tienerSM doorworsteld, en slechts met moeite de voorstelling van Mieke Maaike kunnen weren (ik ben geen fan van theater). Renske schrijft behoorlijk onderhoudend, zonder op enig moment plat of ordinair te worden. Hopelijk waagt ze zich ooit aan een roman.
 2. The Human Stain (Philip Roth) ***+
  Zeer goed begin, en zeer geslaagd einde. Ergens vlak voorbij het midden was ik niet zo overtuigd, maar het blijft geslaagd (al bent u hiermee geen sikkepit wijzer geworden). Zeer geschikt om op literatuurlijstjes van de 1e kan Germaanse Talen te komen, als het er al niet op staat. Tiens, via een recensie in Literatuurlijk (het lijfblad van de Germaanse in Gent) ben ik er ooit in geslaagd een boek het jaar nadien op de verplichte lijst Engelse Literatuur te krijgen (A Case of Curiosities van Allen Kurzweil). Bon, misschien iets te streng in mijn sterrenaantal; ik dacht eventjes op een zielsverwant van Auster te zijn gestoten, maar het is toch schoolser (dit boek toch). Net geen aanrader dus, maar zeker niet af te raden! Mijn eerste Roth, en het tweede boek ligt al klaar (The Plot Against America).
 3. Het onverwachte antwoord (Patricia De Martelaere) **
  Destijds heb ik genoten van Littekens, en op grond daarvan heb ik ook De schilder en zijn model gelezen. Big mistake, en de reden waarom ik heb bedankt voor De staart. Ik heb nog geen enkele essaybundel van de filosofe gelezen, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat die vorm haar beter afgaat. Het onverwachte antwoord is een zeer vrouwelijke roman; niet dat ik daar een waardeoordeel aan verbind, deze roman kon gewoon niet anders dan geschreven zijn door een vrouw. De roman is te intiem en te persoonlijk, zonder voyeuristisch te zijn, maar de lezer moet daardoor inboeten aan inlevingsvermogen. Het onverwachte antwoord komt voor op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2005 (én de shortlist van de Gouden Uil), maar daar hoort het écht niet thuis.
 4. The Final Solution (Michael Chabon) ****
  A mystery in the finest of traditions. Sorry voor het Engels, en ik zal er maar meteen ook bij zetten dat ik vet bevooroordeeld ben. Sinds The Amazing Adventures of Kavalier & Clay (het boek staat héél hoog in mijn persoonlijke top 10) ben ik onvoorwaardelijk fan van Michael Chabon. En ook deze keer ben ik er niet aan bedrogen. De man schrijft enorm vlot en natuurlijk, hij is een meester-verteller die boeit van begin tot einde.