gebruiks(on)vriendelijk

Normaal gezien kleed je zoiets aan of in, naar gelang je
gemoedstoestand. Deze keer val ik echter –liever dan voorgaande
opties– met de deur in huis. Sterk gehyped, de laatste twee
dagen, was het (als) feit (voorgesteld) dat u teveel betaalt voor uw
GSMgesprekken. Goedgelovig als ik ben, ga ik dan ook bij Test Aankoop te rade.

Meteen mag ik kiezen (keuze is goed, in dit geval) tussen een gedetailleerd profiel of de quick and dirty approach. Ik besluit ze beide te proberen.

Beide opties leiden naar een pagina met eenvoudige en duidelijke vragen; snel mijn keuze maken, en dan is het tevergeefs zoekn naar een next, volgende of andere submit button. Tot ik plots toch maar nog eens bovenaan op de pagina kijk, en waar blijkt dat de titelbalkjes “Stap 1”, “Stap 2”, “Stap 3”, en “Stap 4”, niet zomaar (een soort) bread crumbs zijn, maar tevens submit buttons. Waarbij u enkel de button van de volgende stap kunt aanklikken, of van een van de stappen waar u reeds door bent geweest. Gelukkig blijven bij dat laatste uw eerder gemaakte keuzes wel bewaard.

Proper is het echter niet, vooral omdat je bij de láátste stap, onderaan (waar de gebruiker hem verwacht) wél een submit button krijgt (bereken). Jammer toch, vermits de campagne zich tot zo’n divers publiek richt.

(Tip: Navigation blindness van Henrik Olsen; Web Design Patterns van Martijn van Welie; The Biggest Web Design Mistakes of 2004 van Vincent Flanders.)

4 gedachtes over “gebruiks(on)vriendelijk”

  1. Zeer zeer juist, en goed dat ik het hier lees of ik had me op mijn eigen website moeten opwinden.

    Merk ook dat als je naar http://www.testaankoop.be gaat, je dan een pop-up-achtig iets krijgt dat naar een reclamepagina gaat, en dat je daat op een knop moet duwen voor je naar die enqu

  2. Die popup vond ik al genoeg eigenlijk om de website niet meer te bezoeken. Maar ik heb doorgezet en de test toch gedaan.

    Ook ik moest even zoeken eer ik uitvond hoe ik nu mijn gegevens moest ingeven (submitten). De “Stap”-knoppen leken me daar eigenlijk niet echt geschikt voor. Een pijltje rechtsonder had al volstaan.

    Niet echt gebruiksvriendelijk dus…

  3. Hoe slecht de site ook is opgebouwd. Als het onderwerp belangrijk is, zetten ze toch door. Iedere goede belg wil wel eens weten hou hij enkele

Reacties zijn gesloten.