linken naar niet-html

In de feedback vermeldde hans: ander
maar gelijkaardig probleem is het openen van documenten, PDF’s en zo //
als web developers voor de vlaamse overheid zitten wij ook met die
vraag: openen in nieuw venster of niet?

Van het grootste belang bij non-text/html is dat er bij, voor, tussen, of onder, duidelijk vermeld wordt dat het om een document-specific link gaat. Vooral wanneer het gaat om proprietary stuff, dat van zichzelf meent dat het in een browser window thuishoort. Adobe PDFjes, MS Word Documents, MS Excel Documents, and the like.

Natuurlijk kan je in je browser preferences instellen dat die documenten moeten worden gedownload, ipv geopened in de browser. Maar daar heeft de ‘gemiddelde internetgebruiker’ geen boodschap aan.

Voor het extranet hebben we daar destijds lang over gepraat. Het extranet was in ons geval een document repository (MS Sharepoint Portal), vergeven van dergelijke documenten. De gebruikers, die stuk voor stuk met een office supplied (en meestal oudere) versie van Internet Explorer werkten, werden verward beyond imagination wanneer nog maar eens een MS Word Document binnen Internet Explorer werd geopend. Zaten ze nu in word, of in de browser? En telkens opnieuw, werd, in zo’n 90% van de gevallen, het browser window gesloten, na raadpleging van het document. In het begin was er niet voorzien die documenten in een new window te openen, nadien werd er met allerlei zaken geëxperimenteerd: zelfde window met waarsdchuwing, een ander, met of zonder waarschuwing, en een new browser window dat via javascript een kleiner werd gemaakt dan het originating window. Dat laatste hielp, maar nu was er een (relatief kleine) groep mensen, voor wie de link niet meer werkte (firewall of andere company security policy issues).

Ten langen leste werd een voorkeurinstelling van gemaakt, die –want lang niet iedereen ging die voorkeuren aanpassen of erger, wist van het bestaan van die voorkeuren af– default op open in same window ingesteld. In een begeleidende brief, bij aanmaak van username en password, werd op de mogelijke issues hierbij, gewezen. En werden er ook opleidingen voorzien (niet evident gezien er een wereldwijde membership werd bediend).

Bottom line: altijd en duidelijk waarschuwen wanneer je linkt naar een niet browser-eigen document. En het is niet overdreven om, naar gelang het doelpubliek, in help pagina’s uitleg te verstrekken over hoe je met dergelijke documenten kan omgaan.

3 gedachtes over “linken naar niet-html”

 1. Links naar een PDF of (erger) Office-document zijn de enige die ik eventueel nog in een nieuw venster zou laten openen.

  Ik herinner me dat ik daar vroeger anders wel eens de zaken een handje probeerde te helpen. Met

  Content-Type: application/octet-stream

  en

  Content-Disposition: attachment

  en zo. Niet proper, dat wel.

 2. Force download heb ik ook nog gedaan. Maar daar kwam protest tegen, want er zijn blijkbaar mensen die erop staan dat zo’n document wel degelijk in de browser wordt geopend (hopelijk is dat een kleine minderheid).

  (Dat, en bovendien ben ik groot voorstander van ‘laat de keuze aan de gebruiker’.)

 3. Ben het helemaal met je eens: steeds melden welk soort document. (minstens ook tekstueel)

  Voor een web-omgeving zijn MS-office docs sowieso al not done.

  Bij PDF’s zou op elke pagina waar die voorkomen een kort zinnetje moeten staan met uitleg en link naar de downloads van Adobe.

Reacties zijn gesloten.