De Beren Gieren winnen Jazz Hoeilaart

Er was een veelvoud aan prijzen te winnen, dit weekend tijdens Jazz Hoeilaart. Elke groep haalde minstens 350 euro binnen (4e tot 6e prijs), de eerste drie wonnen resp. 2.000, 1.500 en 1.200 euro. Er was een SABAM-Cultuurprijs voor de beste vertolking van het opgelegde werk (Blue), een prijs voor de beste solist, voor de beste bassist, en een contract voor een concert op het Getxo Jazz Festival 2013.

Jazz Hoeilaart leest door Bruno Bollaert

De Gentse groep De Beren Gieren (DBG) was de grote winnaar van de wedstrijd: ze haalden de eerste prijs binnen, de prijs voor de beste vertolking van het opgelegde werk, en de prijs voor de beste solist (pianist Fulco Ottervanger). De prijs voor beste bassist ging naar Pat Cleaver van het Philip Czarnecki Quintet. Daags voordien werd de Jazzmozaïek Award 2012 uitgereikt aan pianist/componist Kris Defoort.

Jazz Hoeilaart leest door Bruno Bollaert

Even voor de wedstrijd verdiepte Fulco Ottervanger zich nog even in de geschiedenis van het Monk nummer Eronel, de standard die de groep voor de wedstrijd had ingestudeerd.

Eronel-an unusually “boppish” tune for Monk, was co-written with pianist Sadik Hakim (Argonne Thornton) and trumpeter Idrees Sulieman, and first recorded on July 23, 1951 (Blue Note 1590, 1509). “Eronel” was named after Lenore Eisner, whom Sadik Hakim was dating at the time. Initially, neither Hakim nor Sulieman were given co-composers credit, but since then their names have been restored as original co-authors.

Zie ook deze passage uit Thelonious Monk: The Life and Times of an American Original bij Google Books.

“Het volgende nummer is Blue, dat jullie waarschijnlijk wel kennen. Zing het gerust mee,” grapte Ottervanger tijdens het concert. Hun interpretatie sloeg dermate aan, dat de groep ook de prijs voor de beste vertolking van het opgelegde werk mee naar huis mocht nemen.

Jazz Hoeilaart leest door Bruno Bollaert

Juryvoorzitter Amina Figarova omschreef de groep als the most interesting, dynamic and original band.

(Zie ook het artikel Wie wint Jazz Hoeilaart bij Cobra.be.)

Een gedachte over “De Beren Gieren winnen Jazz Hoeilaart”

Reacties zijn gesloten.