het is míjn venster

Bij LVB, die de laatste dagen niet uit de belangstelling is weg te branden, loopt er een poll over het openen van links in een nieuw browser window. Dat klink als volgt:

Bij het aanklikken van een link op deze site, wordt een nieuw browservenster geopend. Wat vindt u hiervan?

 1. Dat is OK, want dan kan ik terugkeren door dat nieuwe venster te sluiten.
 2. Dat is niet OK, want ik wil terugkeren met de terugkeerknop van mijn browser.
 3. Voor mij is dat om het even.
 4. Ik begrijp de vraag niet.

We hebben er al een paar gezien, van die polls (over dat onderwerp). De tweede optie wordt echter verkeerd voorgesteld (lies, damned lies and statistics): Dat is niet OK, want ik wil terugkeren met de terugkeerknop van mijn browser. Waar het op neer komt, is het volgende: Dat is niet OK, want ik beslis graag zélf of er een nieuw venster geopend wordt. Dat biedt veel meer opties dan enkel het gebruik van de browser back button. (Ten andere, in XHTML Strict is het attribute target ongeldig geworden, en uit de specificaties gehaald.)

Het komt erop aan de keuze aan de bezoeker te later, en hem niet binnen jouw keurslijf te dwingen. Niet dat het ertoe doet (geheel ter illustratie), maar zelf open ik mijn links liever in een nieuwe tab. Zo kan ik beslissen of ik de referentie achteraf lees, dan wel of ik ze onmiddellijk consulteer. En wie weet, kan ik achteraf die site verder bekijken, en heb ik er een goede bookmark bij.

Maar anderen hebben daar al een lans voor gebroken, zoals Jacob Nielsen in 1999!

10 gedachtes over “het is míjn venster”

 1. Alles is goed en wel om zelf beslissingen te kunnen nemen maar het zou me verwonderen dat de gemiddelde surfer zich (vooral in den beginne) zich een bal aantrekt van de computers (geheugen) verbruik of het zich achteraf zelfs nog herinnert van waar hij kwam. De meeste blog-sites zij nu eenmaal ook niet z

 2. Wist je trouwens dat als je gegevens vergeet in te voeren bij uw commentaarsysteem, dat eens je op de correctie pagina terecht komt, deze je het commentaar niet laat toevoegen omdat de pagina niet bestaan :/

 3. Toen ik begin 2003 met mijn blog begon, liet ik alle links openen in het huidige venster. Inderdaad, omwille van de usability-aanbevelingen en omwille van de strict XHTML, hoewel mijn blog toen evenmin strict HTML was.

  Op uitdrukkelijke vraag van een aantal lezers ben ik target=_blank gaan gebruiken. Die vragen gingen eerder in richting van opmerkingen als “h

 4. @femeref: dank u voor de tip. Ik denk dat de bug er nu uit is (een beetje te beperkend met mijn rewrites).

 5. @Bruno: Yep, ik kreeg dat script eerder vandaag ook al via mail van iemand anders. Het idee om het default aan te zetten maar de mogelijkheid te bieden om het uit te schakelen, lijkt me inderdaad ideaal. Bedankt voor de tip!

  De meerderheid is tot nu toe wel voor het openen in een nieuw venster, maar 28% tegenstanders is ook niet niks.

 6. Ik vind eerlijk gezegd het argument “ik wil zelf beslissen waar het opent” niet 100% correct.
  De opties ‘openen in een nieuw venster’ en ‘openen in een nieuwe tab’ overrulen het target-attribuut (toch bij mijn oude Mozilla 1.2a op MacOS 9.2).
  De browser-leveranciers zouden naast ‘openen’ ook de keuzemogelijkheid ‘openen in hetzelfde venster’ kunnen implementeren, plus een optie in de preferences die een voorkeur aangeeft binnen de vier mogelijkheden (‘volg de attribuut’, ‘open in nieuw venster’, ‘open in nieuwe tab’ en ‘open in zelfde venster’).
  De suggestie van Bruno (een checkbox die je de keuze geeft) heeft het volgens mij niet lang overleefd omdat niemand hem eigenlijk gebruikt. Ik gebruik zo’n checkbox nooit.

 7. ander maar gelijkaardig probleem is het openen van documenten, PDF’s en zo

  als web developers voor de vlaamse overheid zitten wij ook met die vraag: openen in nieuw venster of niet?

  als we het n

 8. @hans: Ik begrijp niet goed wat een mededeling of een icoontje dat aangeeft dat er een nieuw venster wordt geopend, ten gronde verandert aan het probleem. Als je weet dat er een nieuw venster zal geopend worden, wat kan je dan ondernemen?

  Als ik even Internet Explorer als voorbeeld neem: als een site consequent links in hetzelfde venster laat openen, dan kan je er met shift-click toch voor opteren om de link in een nieuw venster te openen (alleen weten vele modale surfers dat niet). Maar het omgekeerde, als de site ervoor kiest een nieuw venster te openen, dan toch opteren om die in hetzelfde venster te openen, daarvoor bestaat bij mijn weten geen ’truuk’. Wat een mededeling “let op, er wordt een nieuw venster geopend” er dan eigenlijk nog toe doet, begrijp ik niet zo goed. Zouden mensen om die reden dan de link niet aanklikken, denk je?

Reacties zijn gesloten.