get your knickers twisted

Hmm. Ja. Eerlijkheid gebied mij ter vertellen dat ik de gevlochten luidsprekerkabel opnieuw door de vorige versie heb vervangen. De reden is tweeërlei: (1) de lengte en (2) het klankbeeld.

De vorige versie, BTW, is er een waarbij de kabel 5 meter lang is (give or take), en per lengte (2 lengtes per luidspreker) bestaat uit 1 stuk kabel van 2,5 mm, en twee stukken 1,5 mm, getwist rond die eerste kabel (nog steeds Brico supplied OFC). En dat ziet er zo uit:

twisted kabel

De lengte: de gevlochten kabel was met moeite 2,5 meter lang, eerder iets korter (door het vlechten), maar ik heb hem niet nagemeten. Nadat ik mijn ‘krakkemikkig kastje’ in elkaar had gestoken, kwam mijn versterker hoger te staan dan voorheen, waardoor de luidsprekers toch wel iets té dicht bij elkaar kwamen te staan om een goede soundstage te geven.

Het klankbeeld: een gedetailleerd resultaat was wel het minste wat je kon zeggen van de gevlochten kabel. Na een weekje intensief luisteren, is analytisch en unforgiven een betere beschrijving. Ik heb net naar Revolution (van The Beatles) geluisterd (met de schreeuwerige gitaren), en het klinkt veel beter met de langere twisted kabel. Met de gevlochten kabel kreeg je de indruk dat de tweeter (hoge tonen) ‘gesprongen’ was. Alles was duidelijk te horen, dat wel, maar de nadruk ligt wel degelijk op alles. Het kleinste foutje, de minste hapering was hoorbaar, en dat is veel te analytisch en lastig luisteren voor mijn gevoel. De soundstage was ook veel kleiner, terwijl het geluid nu veel opener en voller (warmer, niet wolliger) klinkt. Minder gedetailleerd misschien, maar rustiger voor het oor.

YMMV, of course.

Misschien moet ik maar eens een écht deftige kabel proberen (hoewel ik dat budgettair helemáál niet zie zitten –laat staan kan of wil verantwoorden).

3 gedachtes over “get your knickers twisted”

  1. Ik ben daar destijds meer dan een jaar mee bezig geweest. Ik had wel het geluk een dealer gevonden te hebben waar ik kabels op proef mee naar huis kreeg (mits betaling van een waarborg). Helaas is die man er mee gestopt, anders had ik reeds lang zijn gegevens doorgespeeld; het was trouwens in de buurt van Gent.
    Verder groot nieuws: de UTP-kabel is gevonden. Hij lag natuurlijk vlak onder onze neus en iedereen heeft er over gekeken. De olaats was wel ongewoon: de vestiairekast . Het vlechten kan beginnen. Meer nieuws volgt.
    Ter informatie: van deze firma gebruik ik verzilverde koperen kabel voor het hoog en het midden, en hij was zeker niet duur: http://www.oehlbach.de.

  2. De UTP-kabel is gevlochten; het was geen dertig meter maar slechts twintig. Ik had dus maar net genoeg voor zes stukken waaruit twee kabels gevlochten konden worden; goed voor

  3. Wow! Zou interessant zijn om eens te kijken of dat ook zo is bij monoblokken of versterkers met per kanaal gescheiden voedingen. Ik ben (vreselijk) benieuwd naar de vorderingen/het resultaat.

Reacties zijn gesloten.