Opa Pettson vroeg: Voor wat betreft die luidsprekerkabel: is die gevlochten van UTP-kabel?
Nope, maar de gevlochten UTP staat die wel hoog op het “te testen” lijstje.
De kabel zit als volgt in elkaar:
- 10 meter 2,5mm stranded luidsprekerkabel uit de Brico, verknipt tot stukken van zo’n 2,5 meter, en + en – gesplitst. In totaal dus 12 lengtes van 2,5 meter. Kostprijs: vergeten, maar verwaarloosbaar.
- 2 x 4 bananenplugs van Monster Cable (met 24K goud). Kostprijs: 2 x net geen 40 EUR
En dan vlechten. De Monster plugjes zijn heel eenvoudig te gebruiken: er komt geen soldeerbout aan te pas. Ontbloot stukje kabel erin steken, plugje vastdraaien, en klaar. Zo ziet het eruit:
Geen biwiring, geen bi-amping. Al ben ik van plan zowel biwiring, als die UTP, binnenkort eens te testen.
En zoals reeds vermeld, geeft dit (bij mij) een zeer strak en gedetailleerd geluid.
Eerst wat betreft die catalogusprogramma’s: ik had niet door dat het de bedoeling was de cataloog te publiceren op het net. Ik denk dat wat ik doorgegeven heb helemaal niet kan dienen. Bij mij is de enige funcie: weten wat ik in huis heb.
Die kabels zien er goed uit, ge kunt in ieder geval mooi vlechten. En dat het dan ook nog goed klinkt! Ik heb wel een beetje mijn twijfels over de kwaliteit van de koperdraad; de zuiverheid van het koper zou uiteindelijk de bepalende factor zijn. Probleem is wel dat ik niet weet hoe je kan weten hoe zuiver het koper van een draad is. Toen ik op zoek was naar “de ultieme kabel” zoals dat toen heette (pakweg vijftien jaar geleden), was de norm: als het OFC (Oxygen Free Cable) is is het goed. Zou dat nog zo zijn. UTP zal wel goed zijn aangezien het voor data-overdracht gebruikt wordt. Alleen: het is zo dun. Mijn kabels voor de lage tonen is ongeveer 1 cm dik. Dat moest toen zo want de energie voor het aansturen van de woofer moest vlot kunnen passeren. In ieder geval: ik heb hier nog 30 meter UTP liggen en mijn vrouw wilt vlechten. Wordt dus vervolgd.
Om te weten hoe zuiver het koper is kun je waarschijnlijk wel testjes kopen. Met het koper over een soort schuurpapiertje wrijven, en dan met een bepaald vloeistofke erover gaan en aan de verkleuring kun je zien hoe zuiver het is. Ik weet zeker dat dat bestaat voor goud, maar voor koper zal dat ook wel bestaan.
Maar wat volgens mijn vader (ook audiofiel) helpt zijn ferriet-blokjes tussen draad en luidspreker. Ik citeer: “Om de hoge stoorspanningen te absorberen.”
Zelf ken ik er niks van natuurlijk :p
Ferrietblokjes tussen draad en luidspreker? Kan je aan je vader wat meer uitleg vragen daarover. Ik heb er nog nooit over gehoord. Ik ken ferriet enkel van de ferrietantennes in oude radio’s en zelfs daar ken ik de functie er niet van. Is ferriet geen isolator?
Uit Wikipedia:
“Ferriet is de benaming voor een α-ijzer. Het is een keramisch materiaal dat gemagnetiseerd kan worden. Naast ijzer kunnen ook andere metalen (kobalt, nikkel) en hun oxiden in ferriet zijn verwerkt om het materiaal de juiste eigenschappen te geven.
Ferrieten spelen een belangrijke rol in hoogfrequent schakelingen. Ze worden onder andere gebruikt als kernmateriaal in spoelen en hoogfrequent transformatoren. Veel radiotoestellen bevatten in het inwendige een staaf van ferriet waaromheen een spoel is gewikkeld, als antenne voor ontvangst van de middengolf.
Ferriet wordt in de vorm van kralen ook gebruikt als materiaal om HF-stoorstromen in kabels te onderdrukken, een voorbeeld hiervan zijn de verdikkingen die vaak te vinden zijn bij de einden van computerkabels.”
Kan mij moeilijk voorstellen dat de combinatie van gevlochten kabel van de Brico een goed resultaat zal geven. Nog meer twijfels bij u toekomstige test met UTP kabel. UTP kabel is namelijk afgeschermd, wat voor audio zeker niet aan te raden is.
het materiaal waaruit de kabel is gemaakt zal de belangrijkste rol spelen. Hoe beter de geleiding, hoe minder weerstand het materiaal veroorzaakt hoe beter. Goud!!! dat is nodig als je de optimale kwaliteit wil bereiken. Je bent reeds op de goede weg met je pluggen.
@Vince: groot gelijk! Zo gauw ik de Lotto gewonnen heb schaf ik mij een paar lopende meters aan. Eerder niet.
Vince, UTP is niet afgeschermd, want: Unshielded Twisted Pair. Onafgeschermd maar wel gedraaid, om er voor te zorgen dat kabels die langs mekaar lopen niet aan side-talking doen. Daarom ook dat vlechten: je voorkomt inductiestoring. Dus gevlochten UTP is eigenlijk dubbel gevlochten.
Maar ik weet ook niet of UTP wel zo’n goed idee is. Echt wel ongelofelijk dunne draadjes. Voor datatransfert maakt dat niet veel uit, het frequentiebereik van ethernet is niet zo heel breed. Dat van muziek natuurlijk wel.
@ Laurens: Zou graag wel het resultaat van de UTP test willen weten 😉 het zal afwachten zijn zeker?
@ opa Pettson : Zilver is ook reeds een mooie start. En daarvoor heb je misschien wel de Lotto niet nodig. We spreken hier natuurlijk niet over masief goud/silver.
Ahum. Ik heb hier dus nog ergens UTP-kabel liggen, maar waar? Nog even geduld dus.
@Vince: Ik had het dus wel over massief zilver, weliswaar wel enkel gebruikt tussen voor- en eindversterker. Dat klonk niet slecht maar ook niet spectaculair beter dan de betere interlink en was mij VEEL te duur (als mijn geheugen goed is: 200 EURO/m).
—-Maar ik weet ook niet of UTP wel zon goed idee is. Echt wel ongelofelijk dunne draadjes. Voor datatransfert maakt dat niet veel uit, het frequentiebereik van ethernet is niet zo heel breed. Dat van muziek natuurlijk wel.—-
het frequentiebereik van Cat5 is 100 MHz, dus je gaat me niet vertellen dat het te weinig is, die schamele 20 KHz……
Het helpt natuurlijk ook wel dat je enkele dunne draadjes samenvoegt tot één dikkere, waar zie je dat nog meer? Juist, bij zowat alle luidsprekerkabels.