thuis

Terwijl ik me afvroeg of ik Veerle Beel erop zou wijzen dat vrijwillig geen werkwoord is (Vrijwillig voor het goede doel: misschien kunnen ze helpende handen gebruiken bij het uitdelen van maaltijden aan daklozen, in rusthuizen of u kunt gevangenen bezoeken. Of is het gewoon een erg uitgebreide prolepsis?), ontdek ik veel beter nieuws in de krant.

Heimat 1 verschijnt deze week op DVD! Heimat 2 volgt in maart en nummer 3 in juni. En ik zal heus niet de enige zijn die daar verschrikkelijk blij mee is.

Allez, als uitsmijter een beetje trivia: Waarom 52 uur geen 54 uur is

Hoelang duurt de volledige Heimat (delen 1, 2 en 3) nu eigenlijk? 52 uur, zegt de ene. 54 uur, zegt de andere. Het klopt allebei, zegt de regisseur Edgar Reitz. In principe spreken we over de filmlengte: grosso modo 16 uur (de elf episoden van Heimat – Einde Deutsche Chronik) plus 26 uur (de 24 episoden van Heimat 2 – Chronik einer Jugend) plus 12 uur (de zes episoden van Heimat 3 – Chronik einer Zeitenwende); samen dus 54 uur. “Volgens technische normen die in de hele wereld gelden, wordt een film in de bioscoop afgespeeld met 24 beelden per seconde”, legt Reitz uit. “Bijna alle Europese tv-zenders zenden hun films echter uit met 25 beelden per seconde. Er is geen mens die het verschil van vier procent met het blote oog ziet. Maar daardoor duurt een normale film wel ongeveer twee minuten korter op tv. Voor een film die meer dan vijftig uur duurt, loopt dat verschil in afspeelsnelheid echter op tot twee uur. Wie dus de volledige Heimat ooit bekijkt op tv of dvd, is twee uur sneller klaar dan in de bioscoop.”

’t Is maar dat ge uw screening goed zoudt kunnen inplannen.

3 gedachtes over “thuis”

Reacties zijn gesloten.