podcasting groot succes in vlaanderen

Podcasting is de nieuwe revolutie. Ontdekt door Adam Curry (MTVjay) –zo beweert hij zelf– zorgt podcasting voor de nieuwste rage in weblogging land.

Podcasters verspreiden zelf ingesproken stukjes via hun weblog, waardoor de bezoekers de teksten niet enkel kunnen lezen, maar nu ook beluisteren op hun audiospeler –bij voorkeur de iPod natuurlijk, maar beluisteren kan ook rechtreeks op de computer.

Bij een ondervraging van een aantal Vlaamse bloggers bleek zowat de helft geïnteresseerd genoeg om de nieuwe technologie van nabij te bekijken. Minstens 20% van actief bloggend Vlaanderen is achter de schermen bezig met podcasting, of heeft zelfs al podcasts gepubliceerd via het web.

De grootste concentratie van podcasters bevindt zich in Gent, waar maar liefst 8% van de webloggers podcast. Michel Vuijlsteke, van Tales of Drudgery and Boredom, wordt algemeen beschouwd als de eerste Vlaamse podcaster. In zijn eerste podcast verklaart Vuijlsteke het fenomeen, waarbij hij de eenvoud van het systeem benadrukt. Het is eigenlijk niet moeilijk. Podcasting is eigenlijk om ’t even wat dat opgenomen is. […] Ik heb de indruk dat het eigenlijk gewoon om terminologie gaat.

Vuijlsteke relativeert meteen ook de hype (over Adam Curry): Niet echt vernieuwend zou ik zo denken. ik kan mij indenken dat in de tijd dat hij nog echt radio DJ was ook wel al eens mensen zal gehad hebben die zijn show op tape zullen opgenomen hebben en later zullen beluisterd hebben en eigenlijk zie ik niet wat het enorme verschil is tussen dat en Podcasting.

Niettemin is podcasting een enorme hit. De kans is dan ook reëel dat de iPodders naar hun favoriete weblog luisteren ipv muziek. Want vanaf heden is de revolutie beluisterbaar.

(Zie ook: PodCasters.org en iPodder.org.)

[update:] *zucht*
Dislaimer: Dit stukje is in de eerste plaats een soortement persiflage op de media en hun omgang met statistische data, en de manier waarop ze gegevens uit de context rukken.

BTW los van de zever, vergeet niet de podcast van Michel te downloaden, het is een hilarisch stukje. (En stiekem hoop ik dat hij er nog maakt.)

Een gedachte over “podcasting groot succes in vlaanderen”

Reacties zijn gesloten.