experiment

Dinsdag publiceerde DM een artikeltje in Ego, onder de hoofding Het eerste kopje koffie ’s morgens, dat kan echt smaken.

Het artikel beschrijft hoe verstokte koffiedrinker, als ze 12 tot 24 uur zonder koffie moeten, last krijgen van afkickverschijnselen (of toch 50% van die mensen).

Ze krijgen volgens Griffiths met minstens een van deze vier symptomen te maken: concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid, en een slecht humeur, waaronder vlug geïrriteerd of depressief zijn. Dertien procent voelt zich na een halve of hele dag zonder koffie gewoonweg ziek. Ze krijgen volgens Griffiths met minstens een van deze vier symptomen te maken: concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid, en een slecht humeur, waaronder vlug geïrriteerd of depressief zijn. Dertien procent voelt zich na een halve of hele dag zonder koffie gewoonweg ziek. “Veel mensen hebben moeite zich te concentreren zonder koffie”, zegt Griffiths. “Sommige mensen, gelukkig een minderheid, ervaren griepachtige symptomen, zoals misselijkheid, braken, spierpijn en een slap gevoel. Sommige mensen kruipen hun bed in, overtuigd dat ze een griepje hebben. Terwijl ze gewoon geen koffie gehad hebben.”

Onbewust en geheel onvrijwillig heb ik de proef op de som kunnen/moeten nemen. Gisteren heb ik een ganse dag zonder koffie moeten doorstaan, en vanochtend voelde ik mij ongelooflijk misselijk, moe, en had een helse koppijn. Ik vermoedde een griepje –het is er het seizoen voor– maar ik herinnerde mij het artikel dat Tessa mij eerder deze week met veel genoegen onder de neus had gestoken.

Dus nadat ik Henri naar school had gebracht, heb ik mij verplicht drie espresso’s te drinken. Verplicht, want als ik mij ongemakkelijk voel, heb ik hoegenaamd geen zin in koffie. En voorwaar korte tijd later voelde ik mij onnoemelijk beter. De misselijkheid was weg, de vermoedheid verminderd, alleen de hoofdpijn bleef nog een tijdje hangen. Misschien moet ik ook maar de tips opvolgen voor wie wil afkicken zonder rothumeur.

Naaaah.

(Of anders ben ik gewoon een hypochonder.)

2 gedachtes over “experiment”

Reacties zijn gesloten.