toeval

daar val ik nu voor zie (gisteren in de morgen, vandaag in de standaard). ik heb het niet over de kranten, maar over un couple épatant, cavale en après la vie, een trilogie van lucas belvaux die gisteren op het belgische volk is losgelaten.

een aantal citaten uit het artikel in de standaard

Belvaux bedacht drie koppels en geeft er telkens eentje de hoofdrol, terwijl de andere twee een bijrol krijgen. De drie films, Un couple épatant, Cavale en Après la vie, spelen zich tegelijkertijd af op dezelfde plaats (Grenoble), maar afhankelijk van wie de hoofdrol speelt, krijg je een andere visie op de werkelijkheid en een totaal andere film.

(un couple épatant is een komedie, cavale een thriller en après la vie een melodrama.)

Met voorsprong de mooiste is de vierde film. Dat is de film die in je hoofd ontstaat, omdat je verbanden legt tussen de drie films. Op basis van de drie verschillende versies ontwikkel je zelf een visie op de werkelijkheid. Belvaux wint zijn weddenschap, een tour de force die respect afdwingt.

altijd al een sucker geweest voor schijnbaar losstaande verhalen, waarbij alles op het einde samen komt. paul auster is er een meester in.

misschien waag ik mij toch nog maar eens naar de cinema…

imdb: lucas belvaux, un couple épatant, cavale, après la vie

amazon uk links voor persoonlijke top 3 van paul auster boeken: moon palace, mr vertigo en the music of chance. misschien moet ik ook maar eens de nieuwe lezen (the book of illusions)