mt os x

Bijna de ganse dag probeer ik MT geïnstalleerd te krijgen op mijn Powerbook. Het gaat om een _fresh install_, geen upgrades van niks. En ik zit zo vast als maar kan.

In volgorde:

* Apache stond er al op —1.3.x— en draait al van in het begin zonder problemen.
* “MySQL”:http://dev.mysql.com/downloads/index.html versie 4.1, zoals aangeraden.
* “PHP”:http://www.php.net/ versie 5.0.2 vanop “entropy”:http://www.entropy.ch/software/macosx/php/
* “phpMyAdmin”:http://www.phpmyadmin.net/

Al het bovenstaande werkt zonder problemen. En dan was het de beurt aan “MT”:http://www.movabletype.org/ Een beetje prutsen in de httpd.conf om alle webdirs +ExecCGI te maken (het is localhost, dus ik zit niet echt in met _security issues_ (op dat vlak). En dan “http://localhost/mt/mt-check.cgi”:http://localhost/mt/mt-check.cgi met als resultaat:

DBD::mysql Your server does not have DBD::mysql installed, or DBD::mysql requires another module that is not installed. DBI and DBD::mysql are required if you want to use the MySQL database backend. Please consult the installation instructions for help in installing DBD::mysql.

En dan is het zoek. En proberen. En weer zoeken. Downloaden(“Bundle-DBI.dmg”:http://www.heavyhosting.net/AppToolkit/index.html?main=downloads.html), CPAN (cfr “MacZealots”:http://maczealots.com/tutorials/movabletype/), manueel installeren (cfr alweer “MacZealots”:http://maczealots.com/tutorials/movabletype/ alsook “truerworlds”:http://www.truerwords.net/articles/osx/install_dbd_mysql.html); de env toevoegen “Edward Moy”:http://www.mail-archive.com/macosx%40perl.org/msg05736.html. Niks werkt.

En nu ben ik XTools 1.5 aan ’t downloaden, maar het is al drie keer afgebroken. Ik zit nu aan 300 van 380MB. Verscheidene bronnen hebben al beweerd dat XTools moet geïnstalleerd zijn voor je er maar aan kan denken om DBD::mysql geïnstalleerd te krijgen. En als dat niet lukt, tsja, dan weet ik het ook niet.

(Misschien smijt ik die MT dan eindelijk buiten (not likely) &emdash;als “WordPress”:http://www.wordpress.org/ of “textpattern”:http://www.textpattern.com/ nu maar eens zonder hacks eenvoudig _multiple blogs_ zou ondersteunen.)

[update:] XTools installeren hielp niet. Edoch, in “deze discussie”:http://www.mail-archive.com/dbi-users@perl.org/msg22161.html heb ik ontdekt dat de schuldige de MySQL installatie was. 4.1 is geen goede optie; ik heb 4.0.x geïnstalleerd, en hopsa: geen enkel probleem meer.