[IF2004] WRZ

Alweer een debuut: Whisky, Romeo, Zulu, van Enrique Pineyro is meteen regisseur, scenarist, acteur en producer is van de film. Niet alleen dat, hij is ook ex-piloot van de LAPA, en de man die de misbruiken van de luchtvaartmaatschappij aan de kaak stelde.

De film beschrijft de gebeurtenissen die voorafgingen aan de crash van een Boeing 737 van LAPA, die op 31 augustus 1998 crashte in het centrum van Buenos Aires en de dood veroorzaakte van 67 mensen. De film werd geregisseerd door een ex-piloot van LAPA – die ook de hoofdrol speelt – en onthult hoe de Argentijnse luchtmacht en de luchtvaartmaatschappij samenspanden om de veiligheidscontroles te omzeilen en de bedrijfswinsten te maximaliseren.

Zie ook: CNN – 80 feared dead in Argentina plane crash, de accident description op het Aviation Safety Network.

De film biedt een unieke kijk op de gebeurtenissen. Door aan het verhaal een persoonlijke dimensie mee te geven, wordt het karakter van Pineyro uitgediept. Aan de essentie van het (feitelijke) verhaal wordt niet geraakt, maar ik neem aan dat het leven van Pineyro zelf, wel behoorlijk werd gedramatiseerd. Het blijft evenwel een sobere, serene, film, beslist de moeite waard om te zien.

Vijf jaar later wachten de slachtoffers van de ramp overigens nog steeds op het geld van de verzekering.