Films 201102

Tussendoor nog een serietje ingeblikt ook: Harper’s Island, met een verhaal dat werkt zoals And Then There Were None (Tien Kleine Negertjes, Agatha Christie). Interessant, met veel potentieel, maar met een einde dat –hoewel interessant– redelijk geforceerd is en eigenlijk totaal niet bij de rest van het verhaal aansluit.

Het tweede seizoen van True Blood is erdoor, net zoals het tweede van Fringe, en het eerste van The Vampire Diaries. TVD is overigens een erg goede serie; het begint als een dwaas tienerdrama dat gerust naast Pretty Little Liars mag staan (er wordt zelfs over Twilight gegrapt), en ik had bijna niet verder gekeken. Maar dan beginnen de personages zich plots langs alle kanten te ontwikkelen, krijg de hoofdplot geloofwaardige subplots. Nu snel aan seizoen twee beginnen.

 1. Fair Game / Doug Liman / 2010 / **
  Naomi Watts en Sean Penn zetten sterke rollen neer in deze film van Doug Liman (The Bourne Identity, Jumper) over Plamegate. Valerie Plame werd in 2003 geout als CIA agent; het verhaal daarachter is echter weinig boeiend en deze film is dan ook voornamelijk traag.
 2. Daybreakers / Michael Spierig, Peter Spierig / 2009 / **
  Veel potentieel, en het begint ook redelijk veelbelovend, maar het werd verder nogal slordig uitgewerkt. De mensheid is ten prooi gevallen aan een virus, waardoor bijna alle mensen in een soortement vampieren zijn veranderd. Bijna geen mensen meer, betekent ook bijna geen bloed meer, en de speurtocht naar synthetisch bloed lijkt ook niets op te leveren. Maar misschien kan de redding van een andere kant komen?
 3. Far Cry / Uwe Boll / 2008 / *(*)
  Euh. De fotografie kan er mee door, maar voor de rest is er geen sprankeltje originaliteit in deze film terug te vinden. En het gaat helemaal de mist in als de regisseur al te veel twijfelt tussen iets thrillerachtigs en slapstick.
 4. Adam / Max Mayer / 2009 / **
  Kijk: een vijfTV film op Prime, over een jongeman met het Syndroom van Asperger.
 5. The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans / Werner Herzog / 2009 / **(*)
  Ik denk dat Aguirre, der Zorn Gottes zowat het enig is dat ik van Herzog al gezien had, en voor zover ik me die film herinner, past deze Bad Lieutenant daar perfect bij. Het had nog iets bevreemdender gemogen, wat mij betreft, al acteert Nicolas Cage voortreffelijk. Blijkbaar ligt de versie van Herzog nogal dicht bij de versie van Abel Ferrara (met Harvey Keitel), maar ik heb die van Ferrara niet gezien, dus kan er ook niet over oordelen.
 6. Aliens in the Attic / John Schultz / 2009 / **
  Onschuldige ontspannende familiefilm over… aliens op zolder.
 7. Tekken / Dwight H. Little / 2010 / *(*)
  Een film van het niveau van The Fast and the Furious. Met een redelijk schaars geklede Kelly Overton.
 8. Ninja Assassin / James McTeigue / 2009 / **(*)
  Ik was voorbereid op iets verschrikkelijks slechts en saais, maar kijk eens wat een verrassing. Schone fotografie, interessant verhaal (wel niet noodzakelijk heel erg creatief-origineel), en aanvaardbare acteerprestaties. Van de regisseur van V for Vendetta.
 9. Morning Glory / Roger Michell / 2010 / *(*)
  Zo een voorspelbare en voorgekauwde film die we tweehonderd keer hebben gezien in één of andere incarnatie.
 10. The Social Network / David Fincher / 2010 / ***
  Schone, wervelende film die geen seconde verveelt en waarbij een mens er zelfs in slaagt zijn ogen open te houden als hij om vijf uur des ochtends is opgestaan en het ondertussen al een elftal uur later is. Mark Zuckerberg ziet er mij geen al te sympathieke jongen uit, maar toch ging mijn sympathie in deze film eerder naar hem uit, in deze film vol onbezonnen jeugdzonden.
 11. Paranormal Activity 2 / Tod Williams / 2010 / (*)
  Een doorslagje van deel 1; en net zo saai.
 12. Cloudy with a Chance of Meatballs / Phil Lord, Chris Miller / 2009 / *(*)
  Bof. Ik vind het maar wat kiezig, al dat eten en zo. Maar misschien vindt de doelgroep het echt geweldig…
 13. Whiteout / Dominic Sena / 2009 / *
  Weinig geïnspireerde film, waarvan het hoogtepunt zich in de titel bevindt. Waarom geen blackout? Omdat het zich allemaal op de Zuidpool afspeelt natuurlijk! Ba-da-bing!
 14. The Hurt Locker / Kathryn Bigelow / 2008 / **
  De reden waarom deze film vele oscars heeft gewonnen, heeft ongetwijfeld veel met het onderwerp te maken: de oorlog in Irak. Inderdaad, de film bevat een aantal zeer goed uitgewerkte menselijke karaktertekeningen, is bij momenten enorm spannend, en ik heb er met interesse naar gekeken. Echt onthoudenswaardig vond ik hem niet. Of misschien moet ik hem gewoon eens herbekijken.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)