Een app, een app!

De Morgen is er nog steeds niet met haar voor oktober aangekondigde iPad app, en een mens verwacht dan dat ze tijd hebben genomen om met iets goeds naar buiten te komen. Onlangs gaf De Pergroep, dat naast De Morgen ook de Nederlandse kranten Volkskrant, Trouw, Parool en AD uitgeeft, tijdens een Amsterdams iPad-event een sneak preview van hun langverwachte app. Op DeJaap.nl wordt daar door een fanboy van De Morgen (werknemer, freelancer, whatever) serieus hyper over gedaan. De Persgroep-app, zo klinkt het daar, combineert al het nuttige en aangename van het krantlezen op de iPad, en Bert Brussen vertelt vervolgens hoe men vervolgens de krant in opmaak kan lezen, of als enkel tekst. En dat er ook een fotogalerij is. En een live nieuwsfeed. Hm. Dat klinkt baanbrekend verdacht als de iPad app van De Standaard.

De app zelf is gratis; wie de app downloadt, kan 15 gratis kranten downloaden. Nadien kost een krant 0,79 euro (1,50 euro voor de zaterdageditie met magazine) en betaalt men 14,90/85,00/149,00 euro voor een maandelijks/halfjaarlijks/jaarabonnement. Een abonnement op de papieren krant geeft geen recht op de iPad-editie; of een online abonnement wel recht geeft op de iPad-editie vind ik niet terug.

Bij de lancering van de iPad app van De Standaard, was ik enorm geambeteerd door het opstartscherm met de onoverslaanbare reclame. Ondertussen werd die reclame verwijderd, maar ziet, wat gebeurt er bij De Morgen? De Persgroep plaatst gewoon een heuse (snelheidsvertragende) advertentie na de splashscreen.

Op het eerste gezicht klinkt het dus helemaal als een kloon van de iPad app van De Standaard (en te oordelen aan de screenshots bij DeJaap ziet het er ook zo uit). Ik vind dat niet meteen een probleem; er zijn maar zoveel manieren om tekst te tonen –vlakke tekst met foto’s en de krant in PDF als alternatief, is goed genoeg.

Doe maar simpel, i.p.v. de zogenaamd innoverend Goedele app waar de lezer naar links en naar rechts en naar boven en naar onder moet scrollen om het magazine te kunnen lezen. Ik ben geabonneerd op National Geographic, Backpacker en Stereophile via de Zinio app, en daar leest men gewoon bladzijden zoals in het magazine (of vlakke tekst). The Wire, leest gelijkaardig via de Exactly app, maar de pagina’s laden véél trager in (en dat stoort).

Dus goed, ik ben benieuwd. De app wordt verwacht tegen half december, en ik zal zeker mijn 15 kranten downloaden. Maar (1) als ik telkens op de reclame moet wachten, zal de app geen lang leven beschoren zijn en (2) ik verwacht als abonnee van de gedrukte krant toegang tot alle digitale versies.

3 gedachtes over “Een app, een app!”

  1. interessant artikel, Bruno. Je noemt een aantal apps op die je gebruikt. Vroeg me af of je nog andere tips hebt. En of je ook tips hebt voor interessante digitale magazines (onderwerp maakt niet uit, ben vooral geïnteresseerd in de mooie looks) 🙂

Reacties zijn gesloten.