citaat van den dag

Kathleen Van Brempt tijdens een interview in DS. Naast sterk Vlaams gerichte standpunten, hier haar antwoord op de vraag: Blijft u flitspalen plaatsen? De bevolking mort daarover.

Denkt u dat de mensen tegen flitspalen zijn? Niet zij die op een zwart punt een familielid verloren hebben in een ongeval. Het beleid wordt onverkort voortgezet: er komen flitspalen bij, de zwarte punten worden aangepakt. Ik ben wel tegen verborgen onbemande camera’s. Dat zijn stiekeme geldmachines.

Zeer goed. En als we dat nu nog eens in de praktijk konden omzetten…

6 gedachtes over “citaat van den dag”

  1. “Het beleid wordt onverkort voortgezet: er komen flitspalen bij, de zwarte punten worden aangepakt.”

    Tiens, waarom zie ik dan enkel flitspalen op niet gevaarlijke plaatsten?

  2. Ze zijn in elk geval duidelijk zichtbaar, itt tot statiefjes op de autosnelweg. Gisteren overigens op een interessante site gestoten (oud nieuws waarschijnlijk): http://www.bermtoeristen.be/

    In Gent staan er toch een goed aantal op knelpunten (kruispunt Rooigemlaan – Drongensesteenweg, IJzerlaan – Kortrijksesteenweg, Kasteellaan – Heernislaan, etc). Eens er voorbij rijden ze terug 70-80-90 natuurlijk, maar ja, ge kunt niet alles hebben zeker?

  3. Ik heb het interview nog niet gelezen, maar ik hoop dat ze niet bedoelt dat de zwarte punten enkel worden aangepakt met flitspalen ?
    De enige echte oplossing is natuurlijk de weg zo in te richten dat je er niet meer te snel kan rijden.
    Flitspalen mogen wat mij betreft enkel als oplossing op korte termijn.

  4. “De enige echte oplossing is natuurlijk de weg zo in te richten dat je er niet meer te snel kan rijden.”

    Dat of de pakkans vergroten door:

    1. meer controles uit te voeren
    2. op onregelmatige tijden en plaatsen controles uitvoeren.

    Het probleem met flitspalen is dat de mensen weten waar ze staan, en daar zullen ze dan ook vertragen om een boete te voorkomen. Eens voorbij de palen zullen ze weer versnellen dus wordt het probleem verschoven.

    Als je telkens op een onverwachte plaats gaat controleren, en er dus niet op voorhand geweten is waar men een boete kan oplopen wordt je bij wijze van spreken verplicht tot op uw snelheid letten, want je kan eender wanneer en waar geflitst worden.

    Uiteraard zullen er nog steeds mensen zijn waarvoor dit geen remmende middel maar ik denk wel dat het een gros van de bestuurder twee keer zou doen nadenken…

  5. Een probleem met flitskastjes en algemene verhoging van de controles (los van de personeelskosten), is dat op den duur de mensen alleen nog maar oog hebben voor hun ‘kilometriek’, en op die manier hun aandacht van de rest van het verkeer afwenden.

    Aanpassen van de verkeerssituatie, dmv van verhogingen (niet mijn voorkeur, want gevaarlijk), of het verminderen van het aantal rijvakken (staat evenwel gelijk met mogelijke filevorming tijdens de spits) kan leiden tot een permanentere verlaging van de snelheid. Daarom rijdt nog niet iedereen 30, maar wel niemand meer 70-80-90.

    (cfr ook mijn entry van ergens vorig jaar: http://www.volume12.net/12/000358.htm )

    Pak nu de (hernieuwde) Voskenslaan in Gent: een zone 30, waarbij men, als men uit Gent wegrijdt, in de trambedding moet rijden (en dus grondig vertraagd wordt door de vele trams tijdens het spitsuur), of in een afzonderlijke bedding bij het binnenrijden van Gent, met veel hoekige bochtjes en verkeersdrempels, waarbij niet alleen uw nieren onder uw schouderbladen schieten bij het sneller rijden dan 30-40, maar tezelfdertijd ook de helft van het chassis van uw voertuig eraan is voor de moeite. Daar staan geen flitskastjes, maar snelheidsduivels heb ik er nog niet gezien (al zal dat dan wel weer aan mij liggen).

Reacties zijn gesloten.