Jose James, and that other person

Dimitriou’s Jazz Alley is één van de grootste jazzclubs in Seattle (zoniet de grootste). Dimitriou begon zo’n dertig jaar geleden in het University District, maar 6 jaar later verhuisde de Jazz Alley, naar de huidge locatie op 6th Street.

Seattle, USA 2010

De club is naar onze standaarden groot, groter dan de concertzaal van De Werf in Brugge, maar vergelijkbaar met het café in Vooruit. Niettemin is het er heel intiem: het publiek zit er bijna tot op de schoot van de muzikanten. Toen wij er zondag kwamen, kregen we de keuze tussen een booth of een tafeltje vlak naast de piano –en ik bedoel wel degelijk vlak naast de piano: Hiromi zat bij u aan tafel, weliswaar een kniehoogte hoger op het podium, maar toch. Wij kozen wijselijk voor de booth, kwestie van toch nog iets van de andere muzikanten te kunnen zien.

De beste plaatsen zijn voor de gasten die ook komen eten –en dat eten is niet bepaald goedkoop (30 USD voor een entree, wat –zoals u waarschijnlijk al weet– verkeerdelijk geïnterpreteerd Frans-Amerikaans is voor hoofdschotel). Die dinner guests mogen vooraan bij het podium zitten, of op een prime spot op het mezzanine.

Zeer gewilde plaatsen, want het zijn niet meteen de minsten, die bij Dimitriou passeren. Cassandra Wilson komt nog langs, deze maand, Joshua Redman komt volgende maand, maar ook McCoy Tyner, Oscar Peterson, Branford Marsalis, Pat Metheny kwamen er al langs.

Seattle, USA 2010

Zondag beluisterden wij de Stanley Clarke Band met Hiromi, dezelfde groep die op 10 juli tijdens Gent Jazz optreedt. Ik zou zeggen, bestel uw tickets maar alvast. De groep biedt een combinatie van entertainment (Hiromi zit geen seconde stil als ze speelt) en boeiende muziek. Ik kom er nog wel op terug.

Het publiek is hier ook iets enthousiaster dan bij ons; er wordt geapplaudisseerd na solo’s, maar op een veel vanzelfsprekender manier dan wanneer dat bij ons gebeurt. Het past ook veel meer in een clubcontext waar er direct contact is met de muzikanten, dan in een iets afstandelijker concertzaal.

Na afloop van het concert zondag, hebben we meteen onze plaatsen gereserveerd voor het optreden van Jose James en Jef Neve. “Ok,” zei de gastvrouw toen ze onze gegevens noteerde, “so I’ve put you down for the concert of Jose James and… erm that other person.” Zouden ze er ‘nieve’ of ‘nevie’ van maken?