boeken 201005

Citaat van de maand komt uit Nick Hornby’s Juliet, Naked.

“I don’t know whether she eats meat or not.”
“Why shouldn’t she eat meat?”
“Because some people believe that eating meat is wrong. And other people believe it’s bad for you. And some people believe both.”
“What do we believe?”
“I guess we believe both, but we don’t care enough to do anything about it.”

Het zijn allemaal digitale boeken, die ik vorige maand heb gelezen. Dat veranderde wonderwel niets aan de inhoud ervan, dus ik zie mij best volharden in mijn voornemen zo min mogelijk nieuw papier te kopen.

 1. The Dragon Factory / Jonathan Maberry / 2010 / **
  Meer apocalyptische bedoeningen die zo uit een videospel lijken te zijn weggelopen. DNA manipulatie en nazi’s, het doet soms wat denken aan Doom. Het getuigt van veel verbeelding, en is over het algemeen wel onderhoudend ook. De stijl is redelijk energiek, en het boek is zo klaar om verfilmd te worden. De kans op een volgende deel is heel erg groot, en ik moet zeggen dat ik er wel een beetje naar uitkijk.
 2. The Golden City / John Twelve Hawks / 2009 / *(*)
  John Twelve Hawks heeft een boodschap: big brother is watching you. De hedendaagse mens is blijkbaar heel erg bereid om heel wat privacy op te geven in ruil voor een aantal oppervlakkige en vaak door consumptie gedreven ‘voordelen’. De boodschap is heel pertinent, maar verwatert een beetje door op te splitsen over drie boeken met iets te veel tijd ertussen werden uitgegeven. Het eerste boek is veruit het interessantste, maar idealiter wil de nieuwe lezer de drie boeken als één uitlezen.
 3. New Moon / Stephenie Meyer / 2006 / **
  Aaargh. Ik weet het niet. Ik ga zeker het volgende ook lezen, maar de eerste helft van dit boek (het tweede deel in de Twilight reeks) zit vol teenage angst, en ik vond het niet langer evident om daar doorheen te worstelen. Ongetwijfeld is net dit de reden waarom dit boek zo’n aantrekkingskracht uitoefent of tienermeisjes, maar ik was blij toen er in het tweede deel eindelijk opnieuw wat meer plot dan zwijmelarij bij kwam te kijken.
 4. Juliet, Naked / Nick Hornby / 2009 / ***
  Euh, en dit is dan het equivalent van adult angst. Sterk boek, vooral de manier waarop Hornby erin slaagt om iedereen in zijn waardigheid te laten. Op een of andere manier zijn alle personages in dit boek enorm moedig en krachtig terwijl dat lang geen evidentie is. In the space of a few days, he’d had a heart attack, spoken to all his children and two of his ex-wives, gone to a new town and slept with a new woman, spent some time with a man who had made him think differently about his work, and none of it had changed a thing. He had neither learned nor grown. Hornby is 53. Het boek wordt vaak vergeleken met Hornby’s debuut, High Fidelity.
 5. The Lost City of Z / David Grann / 2009 / ***
  In 1925 vertrekt kolonel Percival Harrison Fawcett met zijn zoon Jack naar de Amazone, op zoek naar de mysterieuze City of Z. Het klinkt als een avonturenroman, en het leest grotendeels ook als zo’n spannend boek. David Grann schreef er in 2005 een artikel in The New Yorker over, en werkte dat nadien uit tot een boek, dat vorig jaar werd gepubliceerd. Het boek wordt overigens verfilmd (met Brad Pitt in de rol van de kolonel). Brian Fawcett, de jongere zoon van PHF die thuis was gebleven, had er in 1953 ook al een boek over gepubliceerd, dat ik tweedehands in Engeland heb gevonden, en nu thuis op mij ligt te wachten. Ik ben zeer benieuwd.
 6. The Cabinet of Curiosities / Douglas Preston & Lincoln Child / 2002 / **
  Zeer onderhoudend boek in de Pendergast serie (cfr. Relic): mysterie, spanning, een vleugje romantiek en aangename plotwendingen. Geen grote verrassingen, maar degelijk.
 7. Absolute Power / David Baldacci / 1996 / ***
  Een uitmuntend boek, dit debuut van David Baldacci. Een jaar later werd het verfilmd, met o.a. Clint Eastwood in een heel behoorlijke rol. Dit boek is echter vele keren beter dan de film. Het is schitterend geschreven, bevat structuur, en brengt de personnages echt tot leven. Boeiend van de eerste hoofdletter tot het laatste punt. Ik ga zeker meer van Baldacci lezen.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)

Ter referentie, Henri heeft, sinds we in Seattle zijn (een dikke maand dus), volgende boeken uitgelezen: In de ban van de Ring (J.R.R. Tolkien –daar was hij al eerder deze reis in begonnen); Warriors 2: Fire and Ice (Erin Hunter); Warriors 3: Forrest of Secrest (Erin Hunter); Warriors 4: Rising Storm (Erin Hunter); Warriors 5: A Dangerous Path (Erin Hunter); Warriors 6: The Darkest Hour (Erin Hunter); Geheime Missie Stormstad (Joshua Mowll); The Enormous Crocodile (Roald Dahl); The Wonderful Story of Henry Sugar (Roald Dahl); Danny the Champion of the World (Roald Dahl); The BFG (Roald Dahl); James and the Giant Peach (Roald Dahl); Warriors: The New Prophecy 1: Midnight; Warriors: The New Prophecy 2: Moonrise; Warriors: The New Prophecy 3: Dawn. De titels van de boeken staan in de taal waarin hij ze gelezen heeft; de Roald Dahls komen uit de bibliotheek van onze gastheer.

5 gedachtes over “boeken 201005”

 1. Ik vond het tweede twilight boek ook een beetje saai in het begin, tot Edward terug was 🙂

  Ik kijk er naar uit om Juliet, naked te lezen. Hij staat al een tijdje in mijn “echte” bibliotheek. Maar ik denk dat eerst het vierde boek van de T-saga er aan zal moeten geloven

 2. aaaaghhh roald dahl, waar is de tijd 😉 zo wijs dat hij ze al in het engels leest.

 3. twilight is iets waarbij ge u moet neerleggen: s-l-e-c-h-t-e boeken, maar eens ge begonnen zijt, there’s no way back.

 4. Wacht tot je Breaking Dawn leest… Ik heb mij geërgerd voor dood aan dat boek. En toch lezen, hé. Meyer heeft dan toch nog iets van talent, mensen aan het lijntje houden. 🙂

Reacties zijn gesloten.