boeken 201003

  1. Beleg / Tom Naegels / 2009 / *
    Tom Naegels is een mogelijks interessante columnist uit één van de twee ‘grote’ Vlaamse dagbladen. Naar het schijnt doet hij dat goed, hopelijk toch beter dan dat hij boeken schrijft. Of hoe mijn lief mij bedroog met een Masaï, en hoe dat ons huwelijk in gevaar bracht, is de enigszins bedrieglijke ondertitel van dit boek. Bedrieglijk, want eigenlijk gaat het boek helemaal niet daarover (en toch weer wel, zou een minder geopinieerde mening kunnen stellen). Het is een samenraapsel van verhaaltjes, waarbij de focus verglijdt van de ene persoon naar de andere, naar nog een andere en dan nog één. De rode draad is Judith, die op één of andere manier met alle mensen in dit boek in relatie staat –maar daar houdt het ook bij op. Naegels had beter een bundel kortverhalen geschreven, of zijn ondertitel en blurbtekst gewijzigd. Maar hij zal wel opnieuw een prijs winnen zeker? En/of verfilmd worden. (Heeft iemand die film eigenlijk gezien, Los?)
  2. Eating Animals / Jonathan Safran Foer / 2009 / ****
    Miljaar, ik heb zo veel over dit boek te vertellen. Maar ik heb het thuisgelaten, en kan er dus niet correct uit citeren, en dus kom ik er later nog uitgebreid op terug. Laat ons gewoon zeggen dat ik het er steeds lastiger mee heb om vlees te eten. En ook eieren (behalve als ze van mijn schoonvader komen, wiens handvol kippen echt vrije loop genieten). Zelfs hier in de VS tracht ik zo min mogelijk vlees e.d. te eten; en in Texas is dat niet meteen vanzelfsprekend. Dit boek is een must read. Misschien stemt het ook u tot nadenken.
  3. Bob Morane en de onzichtbare vijand / Henri Vernes / 1961 / **
    Gedateerd en met een hoog Vlaamse-Filmpjesgehalte, maar ontspannend en ideaal om het laatste uur op het vliegtuig te doden. Een gratis boek, dat ik meebracht van op een babyborrel onlangs.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(boeken vorige maand)