Purisme

“Hallo, met de 101, dingende politiehulp. Hoe kan ik u helpen?”

“Ja hallo, goedenavond meneer. U spreekt hier met Fritz Baelen. Ik bevind mij momenteel op Het Jazzfestival, alwaar men mij heeft bestolen. En gemarteld. En u moet mij helpen meneer, ik kan het niet meer aan. Niet meer aan, begrijpt u. Het is teveel. Het gaat gewoon niet meer. Ik bega een ongeluk.”

“Het spijt mij dat te horen, meneer. Zou u mij kunnen uitleggen waar er juist gebeurd is zodat wij u verder kunnen helpen? Bevindt u zich momenteel in veiligheid meneer Baelen?”

“Ja. Nee! Ik word nog steeds gemarteld, en ik kan het echt niet meer aan. Echt niet meer. Help mij! HELP MIJ DAN TOCH!”

“U bevindt zich op Het Jazzfestival, meneer Baelen? Wij sturen meteen een interventie-eenheid terplaatsen. Ziet u ondertussen iemand van de security op het terrein? Kan u voorlopig bij hen terecht?”

“Ik ben al bij de security geweest, en zij kunnen mij… zij WILLEN mij niet helpen. U moet begrijpen, ik sta onder heel zware psychische druk, en ik… ik… IK. KAN. HET. NIET. MEER. AAN.”

“De interventie-eenheid bevindt zich ondertussen op het terrein, meneer Baelen. Kunt u mij zeggen waar u zich bevindt, dan stuur ik ze meteen naar u toe. Meneer Baelen? Waar bevindt u zich, meneer Baelen?”

Bij Peter Bacon van The Jazz Breakfast zag ik het donderdag voor het eerst (Is modern jazz bad for the brain?), maar ondertussen is de halve jazzblogosfeer ermee weg (o.a. bij Daniel Sheehan; en ook bij Stef).

Maandagavond viel de Spaanse Guardia Civil binnen op het Sigüenza jazz festival, op verzoek van een festivalganger. Larry Ochs stond toen op het podium, en die muziek, zo beweerde de aanklager, was geen jazz maar wel hedendaags klassiek, net dat soort muziek dat hem door zijn dokter ten zeerste was afgeraden om te beluisteren. Hij zat er zo mee in, dat hij wel niet ander kon, dan de politie op het festival af te sturen.

Lees de berichtgeving bij The Guardian (Spanish fan calls police over saxophone band who were just not jazzy enough), en El Pais (Un espectador denuncia a un músico de jazz por no tocar jazz, El oído de la Guardia Civil).

En dan zeggen dat er mensen zijn die beweren dat jazz saai is.

Een gedachte over “Purisme”

Reacties zijn gesloten.