strips 200912

Veel minder strips dan in 2008, en het zullen er dit jaar helaas nog minder worden (voornamelijk uit budgettaire overwegingen, strips zijn duur). Al ga ik reeksen zoals Ex Machina Deluxe en Socrate le demi-chien zeker blijven volgen.

 1. Spider-Man: Red-Headed Stranger / Stan Lee, e.a. / 2009 / **
  Beetje ontgoocheld door dit album, dat wel mooie tekeningen bevat maar eigenlijk weinig inhoud.
 2. Ex Machina Deluxe, Volume 2 / Brian K. Vaughan, Tony Harris / 2009 / ***
  Daar zat ik al een tijdje op te wachten (ongeveer een jaar), en Vaughan heeft me niet ontgoocheld. De Ex Machina reeks is al een tijdje bezig natuurlijk; in mei 2010 wordt episode 40-44 gebundeld in nummer 9, en deze ‘deluxe’ gaat slechts tot episode 20. Mitchell Hundred is burgemeester in post 9/11 New York, en heeft door een accident het vermogen gekregen om rechtstreeks met machines te communiceren. Niet echt super hero stuff, maar veel meer een menselijke beschrijving van een man met toevallige extra powers. Aanrader, net zoals die andere reeks van Vaughan, Y: the Last Man.
 3. Socrate le demi-chien: Héraclès / Christophe Blain, Joann Sfar / 2002 / **
 4. Socrate le Demi-Chien, Tome 2: Ulysse / Joann Sfar, Christophe Blain, Audré Jardel / 2003 / ***
 5. Socrate le Demi-Chien, Tome 3: Oedipe à Corinthe / Joann Sfar, Christophe Blain, Audré Jardel / 2009 / ***
  Christophe Blain is de auteur van o.a. de reeks Gus, maar ook Isaac le pirate; Joann Sfar is waarschijnlijk het bekendst door de reeksen Donjon en Le Chat du rabbin, maar hij is met zoveel reeksen bezig dat het niet verwonderlijk is dat er zoveel tijd ligt tussen deel 2 en 3. Helaas. Socrate le Demi-Chien is een eigenzinnig (her)vertelling van de collectieve Oudgriekse verhalenrijkdom, vol kwinkslagen en fijne humor, die deze reeks naar een hoog niveau tillen. Aanrader.
 6. Lincoln, Tome 6: French Lover / Olivier Jouvray, Jérôme Jouvray, Anne-Claire Jouvray / 2009 / **(*)
  Heerlijke serie die Lincoln, die door God (en de Duivel) wordt bespeeld (of is het omgekeerd) –ooit zal hij het geluk vinden, zo houdt God de cynische cowboy voor. Minder bemoeienis van die laatste twee, in dit album, al blijft het cynisme duidelijk aanwezig.

0 te vermijden / * slecht, maar leesbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(strips vorige maand)