De noordelijke 49e parallel loopt –in West-Europa– door Parijs (Gent ligt op de 51e). Op het Amerikaanse continent is het –heel grofweg– de scheidingslijn tussen de Verenigde Staten en Canada. Op die 49e parallel ligt ook Burnaby, British Columbia, Canada, waar de zeer gereputeerde koffiebranderij 49th Parallel is gevestigd. Een kleine twee maand geleden had ik er al eens voorzichtig wat espresso besteld, en die viel goed mee. Meer dan goed eigenlijk, want het is zowat de beste die ik toch nog toe heb geproefd. Hoog tijd om ook eens wat anders dan espresso te proberen.
Afstanden spelen in deze tijd niet echt een rol meer, binnen de kortste tijd is zo’n bestelling van Burnaby, Canada naar Gent, België gebracht. Alleen jammer van de hoge vervoerskosten. Misschien moet ik maar eens een gezamenlijke aankoop organiseren met andere mensen die ook in goede koffie geïnteresseerd zijn.
Naast koffie liet ik meteen ook een 4oz (12cl) en 9oz (26cl) espresso en latte tas komen (de 6oz (17cl) cappuccino tas had ik bij de vorige bestelling laten meekomen). Voor Tessa zaten er vier thees bij, elk vacuum verpakt, en in een eigen (herbruikbare) vershouddoos: African Summer, Blood Orange, Organic Sparrow Tongue, en White Tipped Oolong Bai Hao.
En dan de koffies. De 49th Organic Espresso is een blend met koffies uit Brazilië, Ethiopië and South Pacific (Australazië). De andere drie zijn single origins, wat betekent dat ze –net zoals bij wijn, whisky en zelfs chocolade– uit één bepaalde regio of zelfs farm afkomstig zijn.
Cista Rica Cafetalera Herbazú Estate komt uit Lourdes de Naranjo in Costa Rica; de Ethiopia Yergacheffe Aricha Micro-lot #33 en de Ethiopia Yergacheffe Koke Cooperative komen beide uit –u raadde het al– Yirgachefe in Ethiopië (vanop verschillende hoogtes). De Koke Cooperative heb ik als eerste aangebroken, en smaakt fantastisch. Helemaal niet bitter, zijdezacht maar met voldoende body, en ruikt een beetje naar bloemen –heel eigenaardig, ik heb nog nooit een koffie met zo’n bloemengeur gehad. Staat most definitely op nummer één, onmiddellijk gevolgd door de Misore van de Mokabon.
Voorlopig klaargemaakt in de french press, deze namiddag probeer ik het eens met de Bialetti moka pot.
Hey vraagje
Is de Misore van de Mokabon geschikt voor gebruik met een moka pot?
Groet Bert
Absoluut! (Maar niet zozeer voor espresso, vind ik.)
Oh! Kwam ik nu juist zeggen dat ik vanmiddag Misore ga kopen voor mijn espressomachine!!! Heb al zoooooooveel soorten geprobeerd, maar heb nog altijd niet “het van het” gevonden!
Ah. Wel, het hangt af van uw espressomachine. Ik gebruik de Misore zelf zonder problemen in onze Saeco, maar niet in het ‘echte’ espressomachine, waarbij maling en extractie allemaal manueel gebeuren.
Dankuwel. Weet nu wel niet juist wat een echt espressomachine is. Ik heb een Magimix, expresso (staat met “x” op machine?????) automatic van ongeveer 300€. Zal toch maar eens proberen, die Misore.
Is het dit hier? Als het niet is wat je ervan verwachtte, die misore, moet je met jouw toestel eens de moka van bij de mokabon proberen (die vond ik beter voor espresso).
Ja!!! Dat is hem! Het is al onze tweede. Tussen 1 en 2 hadden we een Senseo. Hij is wel al eens binnengeweest voor herstelling, niet genoeg druk en dus niet genoeg “mousse”. Is nu in garantie hersteld.
Juist thuis met Misore. Straks testen!! Nu nog stuk kaastaart van je blog snijden!!!!!
Getest en …goedgekeurd!! Dankuwel voor de tip!