755T T5

“Neen sorry, maar ik ga u niet kunnen, meneer. Het kleinste wat ik heb is een T6.”

Mijn fonkelnagelspiksplinternieuwe Garmin Nüvi 755T (die gps, weet u nog) is dood. Bricked, zoals ze dat zo heel adequaat omschrijven in het Engels. Het woord bricked heeft –in die context– overigens een interessante etymologie. Volgens wikipedia verwijst het naar de fraude van MiniScribe, die in december 1989 i.p.v. hard disks, bakstenen in de verpakking stak om op die manier aan de financiële tekorten van he bedrijf te verhelpen. Het idee was om de verpakte bakstenen te verschepen, de betaling te innen, en nadien de erm… ‘foutieve hard disks’ terug te roepen. Op 2 january 1990 vroeg het bedrijf het bankroet aan.

Mijn 755T was geen baksteen, maar beschikte gpsgewijs over dezelfde functionaliteit. “Wat heeft hij nu weer uitgestoken”, hoor ik u al denken. Een bedenking die ik u overigens vergeef, want ze sloop ook onmiddellijk mijn gedachten binnen, toen het ding niet meer aan wou –en ook niet meer wou opladen. Maar ik had er helemaal niets anders mee gedaan, dan gebruikt waar het voor diende.

Het internet, meer bepaald google, bracht zoals steeds weer soelaas. Garmin 7×5 series devices bricked by firmware update? vroeg Engadget zich op 23 juni af. En jawel: de fout lag bij Garmin zelf. De gps kon naar de fabriek teruggestuurd worden, en dan was u hem voor minstens twee weken –maar naar hoge waarschijnlijkheid langer– kwijt. Op 24 juni postte Garmin zelf Free, mandatory GPS software available now, dat het probleem zou verhelpen. Tenzij uw toestel al om zeep was natuurlijk, zoals het mijne.

Ook daarvoor was er echter een oplossing: deconnecteer de batterij van het toestel, schakel ze weer aan, en voer de update uit. Het enige wat u nodig hebt is een Torx T5 schroevendraaier, om de twee vijzen uit het toestel te draaien en zo de achterkant voorzichtig los te maken, om de interne batterij te kunnen loskoppelen. So if you don’t wanna wait 2 weeks for a warranty replacement (they’re gonna do EXACTLY the same thing after shipping it to them), just try the method above, berichtte een zekere Donald Rull.

Die Torxdingen, die zijn zeer courant, tot maat T6 tenminste. Alles kleiner is ’te gespecialiseerd’. Ik bleef het maar uitstellen, tot we gisteren op twee trouwfeesten moesten zijn, en we ook vandaag ergens heen moeten waar we nog nooit geweest zijn. En dan is zo’n gps wel handig natuurlijk. Dus heb ik half Gent rondgebeld en uiteindelijk bij een groothandel zo’n T5 gevonden. “Da’s wel héél klein hé”, zei de meneer verbaasd aan telefoon toen ik hem erom vroeg. “Oei, en niet echt goedkoop ook”, vulde hij zichzelf aan, toen ik het industriële Hazet gereedschap kwam afhalen (10 euro). Heel vriendelijke mensen aldaar overigens.

De gps werkt opnieuw fout- en probleemloos. En ze herberekent nog steeds –bereidwillig, maar met lichte verzuchting– de nieuwe route, als ik halsstarrig aan mijn eigen sluipweggetjes vasthoud.

Een gedachte over “755T T5”

  1. En ze herberekent nog steeds –bereidwillig, maar met lichte verzuchting: “Mijnheer weet het alweer beter, neen: het is naar links, naar links zeg ik u! *Zucht*”
    Krr, zou wel leuk zijn, zo’n gps…

Reacties zijn gesloten.