Gent Jazz begint (bijna)

Bijna was ik het vergeten, maar iemand had in de commentaar gevraagd, welke Gent Jazz dagen ik zou tippen. Behalve het vanzelfsprekende antwoord dat u ze allemaal moet meemaken –ik vind er (zeker in het eerste deel) eigenlijk geen enkele die de moeite niet waard zou zijn– zou ik toch even naast het festivalprogramma ook het concours Jong Jazztalent Gent willen promoten.

Op elke festivaldag kan u van 12u15 tot 14u15 —gratis— terecht in het festivalcafé op de Bijlokesite om er één van de deelnemende groepen aan het werk te zien. Er zijn twee groepen buiten competitie: Hamster Axis of the One-Click Panther (een groep die reeds een gigantische weg heeft afgelegd) opent het concours, en Bender Banjax (die vorig jaar hebben gewonnen) mag afsluiten. Ondergetekende zal er elke dag zijn, want ik mag voor de tweede keer in de jury zetelen. De groepen zien er dit jaar erg veelbelovend uit –enkele heb ik al gehoordof aan het werk gezien.

Maar goed, hét festival dan: welke dag en waarom? Ik ga aan de eerste dag even voorbij; BB King is fantastisch, maar bezwaarlijk als jazz te omschrijven. Ik ben heel benieuwd naar China Moses, maar ik heb nog niks van haar gehoord, en kan het dus ook niet aan- of afraden.

Fred Hersch op dag twee was al fenomenaal goed in 2005, en ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn. Alleen al daarvoor mag u zonder angst het toegangsgeld uit uw portefeuille halen. Bovendien krijgt u er nog het Nina Simone tribute bij achteraf.

Randy Weston

Dag drie is vermoedelijk de meest avontuurlijke dag. Een mengeling tussen ‘standaard’ jazz en fusion met een portie Afrika, van Aka Moon over Randy Weston tot McCoy Tyner. John Scofield hebben we al gehad op het festival, Pat Metheny ook, dus is het nu reikhalzend uitkijken naar Bill Frisell (en terwijl ik dit schrijf ben ik aan het luisteren naar The Sound of Summer Running van Marc Johnson).

Dag vier is een wildcard, zoals ik het eerder al omschreef bij Het Project. Gitarist George Benson, hoe veelzijdig en omnipresent hij ook mag zijn –de man speelt nog steeds 100 concerten per jaar– is niet zo bekend bij het grote publiek. Net zomin als nieuwkomer Christian Scott, of pianist Free Desmyter die pas recent zijn eerst plaat op ons losliet, als ware hij een 40-jarige debutant. Een schitterende plaat overigens, en een concert om naar uit te kijken.

Edoch, we komen aan bij de laatste dag van het eerste deel, en meteen ook de grote dag. Wie nog niet meteen thuis is in ‘den jazz’ maar het graag ook allemaal eens meemaakt, kan op deze dag niet veel verkeerd doen –wie wel al (een beetje) weet waar het over gaat ook niet overigens. Kwaliteit en toegankelijkheid van het eerste tot het laatste optreden, met vier heel goede pianisten: Yaron Herman, Nathalie Loriers, Brad Mehldau en Gonzalo Rubalcaba. En omdat u het bent krijgt u er nog eens Bert Joris en Richard Galliano bij ook. En bassisten Philippe Aerts, Larry Grenadier en Richard Bona. U wordt verwend.

Wij zijn er elke dag bij, voor alles, en we berichten vanzelfsprekend uitgebreid bijHet Project, en met wat foto’s alhier. Zeg eens goeiendag, als u mij tegenkomt.

Een gedachte over “Gent Jazz begint (bijna)”

Reacties zijn gesloten.