cds 200810-11

In oktober had ik eigenlijk geen nieuwe cds in huis gehaald. Die ene van Stefan Bracaval dateerde eigenlijk van eind september, maar had ik in die lijst nog niet opgenomen, omdat ik toen nog geen tijd had gehad om er eens deftig naar te luisteren. En zijn concert bij Opatuur moest er nog aankomen. Zijn Insight inside lijkt in elk geval een geslaagde cd voor met de feestdagen, eentje die u zonder schroom aan het oor van uw gasten kunt onderwerpen. Een bespreking van het optreden vindt u bij Het Project: Inside jazz.

November was een nieuwe maand, en alle tekortkomingen die ik mijzelf had opgelegd tijdens oktober, werden in drie stappen teniet gedaan. Vooreerst was er opnieuw een concert bij Opatuur, met Robin Verheyen en Aki Rissanen, waar ik eindelijk Robins recente cd en een nieuwe met zijn finse kompaan voor een verwaarloosbaar bedrag op de kop kon tikken. Net zozeer als Nardozza’s nieuwe cd (Winterslag), is Painting Space één van de niet te missen cds van dit jaar. Twee laureaten van het Jong Jazz Talent Concours dat binnenkort –maar hou het nog stil– opnieuw naar ongekende hoogten zal worden getild. Ook Ambience, waar Verheyen dus met pianist Rissanen speelt, mag u zonder aarzelen in huis halen.

Laat ons even van die jazz pauzeren, dacht ik na al die hoogtpunten, en laat ons nog even de Bilbo binnenstappen. Dat etablissement is verschrikkelijk onaangenaam geworden, op die ene verkoopster na, die desondanks nog steeds haar mooiste glimlach voor mij lijkt uit te halen. Ik kwam met drie cds terug naar buiten, en, hoewel ik achteraf met mijn keuze tevreden was, bleef ik met het gevoel achter dat ik er toch nog veel te veel geld voor had betaald.

Met die BBC Sessions voel ik mij overigens altijd een beetje opgelicht, maar ik was zeer te spreken over de sfeer op deze Belle and Sebastiancompilatie, en al helemaal over de Beatlescover Here Comes The Sun op de tweede cd (Live in Belfast). Een goede aanwinst, maar niet om van achterover te vallen.

Waarschijnlijk ben ik de laatste persoon op deze aardbol die Intimacy van Bloc Party nog moest aanschaffen, en deze cd is alles wat de kritieken erover vertellen: nog beter dan de vorige dus. Meer hoeft daarover niet worden gezegd.

Minstens net zo goed is Hurricane van Grace Jones, een bijna verplichte trip naar de jaren 80, en waar mijn cdspeler bijzonder tuk op lijkt te zijn. Slave to Grace Jones, om maar meteen één van haar titels volledig om zeep te helpen.

En dan komen we terug bij die jazz. Met een titel als Leucocyte had ik geen enkele moeite om mijn doktertje te overtuigen de postume cd van E.S.T. in huis te halen. Een schitterende en diverse cd overigens, en al die magnifieke cds van het E.S.T. staan overigens bij amazon (uk geloof ik) redelijk goedkoop geprijsd.

Paul Motion leek wel jaloers op Fred Hersch, want de groepsnaam op zijn recente liveopname is nog langer dan die op het befaamde Fred Hersch Trio + 2: Paul Motian Trio 2000 + Two. Edoch, Live at the Village Vanguard, vol. II kan zonder blozen naast dat schitterende Fred Hersch album staan.

Dan zijn er nog drie ECMs, die ik van goed naar beter presenteer. The Light van Ketil Bjornstad is OK, maar iets te klassiek (ipv jazz) met rare zangpartijen (u bent ervoor te vinden of niet; ik in dit geval niet meteen). Cantando van het Bobo Stenson Trio mengt ook al hedendaags klassiek met standards en interpretaties; anders dan ik meteen van Stenson gewoon was, maar in dat opzicht verfrissend (ik heb er al veel naar geluisterd). De beste van de drie is dan toch Being There van het Tord Gustavson Trio geworden. Kalme kabbelende, ijle, voorichtige en fragiele (euro-)jazz; heel subtiele en om lang van te genieten. Tord Gustavson is mijn ontdekking voor 2008 denk ik.

We eindigen deze maand met alweer een postume release: Duo solo van Pierre Van Dormael & Hervé Samb. En dit is –op drie maand tijd– de derde Belgische jazzcd die ik ten zeerste kan aanbevelen. Van het fantastische Undercover dat ik hem zo graag met Samb bij Tuur hoorde spelen, tot zelfs de interpretatie van Dylans Blowin’ in the wind –een f-cking moeilijk nummer om niet geheel te stroop te verkloten. Te bestellen via Mogno Music (een beetje omslachtig, maar goedkoper dan via pierrevandormael.com).

 1. Insight inside / Stefan Bracaval / 2008 / **(*)
 2. Painting Space / Robin Verheyen / 2008 / ***(*)
 3. Ambience / Robin Verheyen & Aki Rissanen / 2008 / ***
 4. The BBC Sessions / Belle and Sebastian / 2008 / **(*)
 5. Intimacy / Bloc Party / 2008 / ***
 6. Hurricane / Grace Jones / Publicatiedatum / ***
 7. Cantando / Bobo Stenson Trio / 2008 / ***
 8. Being There / Tord Gustavson Trio / 2007 / ***(*)
 9. The Light / Ketil Bjornstad / 2008 / **
 10. Live at the Village Vanguard, vol. II / Paul Motian Trio 2000 + Two / 2008 / ***
 11. Leucocyte / E.S.T. / 2008 / ***(*)
 12. Duo solo / Pierre Van Dormael & Hervé Samb / 2008 / ****

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)

Een gedachte over “cds 200810-11”

 1. Ik heb er twee van Gustavson (http://tinyurl.com/6m2w7z). Ik was er meteen verliefd op toen ik een stukje hoorde in de Tuin van Eden vorig jaar. De eerlijkheid gebiedt me erbij te vertellen dat je deze ‘easy’ plaatjes enorm snel beu wordt. Hetzelfde had ik voor met Einaudi (http://www.scene24.net/catalogus/item.php?id=166).

  ECM is overigens een van mijn lievelingslabels, en dan in het bijzonder voor hedendaags klassiek. Onlangs weer enkele mooie aanwinsten: Kurtag en Mansurian, maar ook een briliante Dowland.

Reageren niet meer mogelijk.