documenteerfase

U kent mij al een beetje. Of misschien helemaal niet. Peu importe, ik vermeld het nog maar even, dan bent u meteen mee. Ik ben een liefhebber. U mag dat op velerlei manieren interpreteren, ik ben gemakkelijk op dat vlak (lees: ik trek het mij toch niet aan). Mijn liefhebberijen strekken zich uit van mijn doktertje (tada, hebben we dit meteen uit de weg, want u zat er toch op te wachten) en onze zoon, via boeken, muziek (voornamelijk jazz, maar ook klassiek, in een proportie die de laatste jaren verhoudingsgewijs is gewisseld), film, fotografie, lopen –ik denk dat deze opsomming min of meer chronologisch verloopt– en binnenkort ook fietsen. Hopen sites heb ik afgespeurd, advies verzocht en gewonnen, en iedereen in huis gek gemaakt niet alleen met websites, maar ook brochures, prijslijsten en magazines. De kogel is nog net niet door de kerk, maar we zijn al een hele stap dichterbij.

Ik was esthetisch het meest ‘gepakt’ door de Celeste gekleurde Bianchi (de Via Nirone 7 Alu Carbon), maar reviews waarschuwden om beter weg te blijven van de *kuch* goedkopere exemplaren van het merk. Gezien de (nog) duurdere exemplaren ver buiten mijn budget liggen, valt Bianchi uit de boot.

De meeste fabrikanten hebben twee soorten racefietsen overigens. Een pure racer waar u snelle wedstrijden mee pakt, en een comfortabler versie waarmee u kilometers maalt. Dan zijn er nog de aluminium versies, de carbon versies, en de hybride mengeling waarbij de voorvork in carbon is, en vaak ook de achterste ophanging, maar de rest van het frame in aluminium. En dan zijn er nog de versnelingen, die meestal van Shimano zijn, gaande van Tiagra, via 105 naar Ultegra (al dan niet SL) tot Dura-Ace.

Maar goed, we hebben onze keuze reeds beperkt tot 4 ranges: Specialized Roubaix (uithouding), Specialized Tarmac (race), Cannondale Synapse (uithouding) en Cannondale Six (race). Niet getreurd, ik sla er u nog wel mee om de oren. Tips en ervaringen blijven welkom!

9 gedachtes over “documenteerfase”

  1. Eigenlijk is het race gamma van shimano als volgt opgebouwd:

    Sora
    Tiagra
    105
    Ultegra
    Dura ace

    Bovenaan het goedkoopste, onderaan het duurste.

    Van Sora naar Tiagra heb je vooral winst naar kwaliteit, en gemak voor het onderhoud. Vanaf Ultegra en DA wordt vooral bespaard op gewicht. Dit laatste kan ten koste gaan van de duurzaamheid (een F1 motor gaat ook minder lang mee dan een motor van een personenwagen) en het is dus aangeraden deze zeer secuur te onderhouden.

    Dit is allemaal voer voor urenlange discussies aan de toog van wielertoeristenclubs, waarvan er heel veel het verschrikkelijk oneens zullen zijn met mij.
    Maar ik persoonlijk zou eerder in het iets minder op snelheid gebouwde materiaal investeren dat wat duurzamer is. De grootste mogelijke winst aan gewicht op mijn fiets bevindt zich dan ook OP mijn fiets.

    Het vervelende aan de zaak is natuurlijk dat je geen eerlijke meningen krijgt, wie net geïnvesteerd heeft in het beste van het beste, zal je telkens zal zeggen dat het verschil ongelofelijk is, en dat hij nooit meer met iets anders wil rijden. Maar ja, bedenk je eens hoe zijn vrouw zou reageren als het niet zo zou zijn…

    Indien je je het zou afvragen: Ik heb een Aluminium fiets van minstens 10 jaar oud met een even oude 105 groep tweedehands op ebay gekocht voor 79 euro. Ben er heel gelukkig mee en kan zelfs zonder veel training “langs de schelde” echt wel met de meeste wielertoeristen mee. Ooit koop ik ook iets beter, maar dat laat ik dan van de noden van het moment afhangen en niet van hoe hard ze aan de toog met me lachen… Maar je ziet, ook ik ben al mijn eigen materiaal aan het verdedigen.

  2. LOL. Ziet er… interessant uit Steven, maar toch niet 🙂

    @Isabel: koken, inderdaad, koken!

    @Frederik: zeer juist, gelijk een ‘flits’ gewoon licht moet kunnen geven hé :p

    @pjotr: vreselijk bedankt voor die info over de shimano groepen. En je hebt overschot van gelijk wat betreft je redenering.

    (En ook bedankt aan iedereen die een mailtje gestuurd heeft.)

  3. specialized! specialized! specialized!

    euhm, ik ken niets van vélos maar ben ohhh zo content van de mijnen -welja, het komt soms in de buurt van fetisjisme (het moeten niet altijd auto’s zijn, newaar)

  4. Als je prijs vs. kwaliteit vergelijkt kan je nooit een slechte deal doen met een cube (http://www.cube-bikes.be/).

    Een goede winkel om je te laten informeren in Emrin (http://www.cyclesemrin.be/).

    Ik heb zelf een triathlon fiets gekocht van cube. Namelijk het instap model voor 1600euro. Deze heeft alle kwaliteits onderdelen en blijft 200 a 300 onder de prijs mocht je de onderdelen zelf kopen en monteren.

    Ik ga zelfs een mountainbike kopen van hetzelfde merk omdat ik zo tevreden ben 🙂

  5. Hoi, ben op zoek naar een geschikte fiets en had oog laten vallen op de merckx amx-1 (prijs van ±1150 euros met tiagra groep viel wel mee, en ziet er ook estetisch goed uit);
    Tijdens fietshandel-bezoek (van eyck in aalst) viel mijn oog óók op de Bianchi Via Nirone 7 Alu / model 2009; zowat identiek frame als de amx-1 en gelijkaardige groep, maar wegens ouder model voor een iets lagere prijs; dus dit leek me net als bij jou een goeie deal; tot ik je bericht hier las dat deze ‘goedkopere’ modellen niet zo goed zouden zijn? Dus: niet doen, deze Bianchi?
    Andere tip? de AMX-1?

Reacties zijn gesloten.