deel uw kennis (2)

Twee tips heb ik voor u (zoals beloofd), die mogelijks uw internetgenoegen kunnen vergroten. Het zijn twee zaken die dermate in mijn internetbeleving geautomatiseerd zijn, dat ik vermoed dat u ze ook al lang kent. Indien niet, dan hoop ik u hiermee een plezier te doen.

1. Google is uw beste vriend

U kan net niet alles doen met Google –en dan heb ik het over de zoekmachine, en niet over de extra (en vaak complexere) diensten zoals Gmail of Google Analytics of Google Docs. Stoort u zich maar niet aan die namen, als u ze nog niet hebt gebruikt, of indien ze u niet bekend in de oren klinken.

Google is niet alleen een rekenmachine en een geldvertaler, maar ook een zeer handig conversie-instrument. Vijf fl. oz., hoeveel liter is dat in godsnaam? En 3 pound gehakt, hoeveel kilo is dat? Google knows it all, met de formule x maat in y maat: 5 fl oz in l; 3 pound in kilo. Zeer handig voor al die Amerikaanse recepten.

2. Firefox keywords

Firefox is een browser, zoals Internet Explorer, maar –zo zegt men– dan beter. U mag hem gratis gebruiken; downloaden kan via Getfirefox.

Firefox biedt de mogelijkheid tot het gebruik van Smart Keywords. Het komt erop neer dat u bijvoorbeeld naar Google surft, en daar met de rechtermuis op het zoekmenu klikt. In het menu verschijnt vervolgens: Add keyword for this search… U klikt dat aan, en eigenlijk creëert u daarmee een bookmark. In die bookmark definieert u echter niet alleen een naam voor die bookmark, maar kent u ook een keyword toe. Voor Google heb ik bijvoorbeeld als keyword gg gekozen. Klik vervolgens op add. (Ingewikkelde uitleg? U kan het hier nog eens nalezen –in het Engels maar wel met beeldmateriaal.)

Ziezo. Vanaf nu hoeft u in de address bar (de balk bovenaan waarin u een website adres ingeeft) enkel nog gg zoekterm in te geven (gevolgd door een return of enter), en uw browser gaat vanzelf naar Google om de betreffende zoekterm erm… op te zoeken.

Dat werkt niet alleen voor Google, maar ik heb op gelijkaardige manier Smart Keywords aangemaakt voor:

Een groot gemak, vind ik zelf.

2 gedachtes over “deel uw kennis (2)”

  1. Handige tips voor een onwetend iemand als mezelf.

    De website van het van Dale woordenboek wordt hier trouwens dagelijks meermaals bezocht.

  2. Dank je Bruno, nu hoef ik niet meer te sukkelen om de yards in de Engelse breipatronen om te rekenen, ik heb al meteen een voorraadje wol besteld. Als ze hier thuis klagen, is het jouw schuld, ha

Reacties zijn gesloten.