cds 200802

Lenny Kravitz is goed, maar de cd haalt niet het niveau van het vroegere Let love rule of Are you gonna go my way. Meer van hetzelfde, maar zeker niet beter. Als u die andere niet in huis hebt, zou ik eerst die proberen.

Met Pat Metheny is het een beetje hetzelfde. Ik heb veel van zijn platen (niet allemaal), en ze zijn vaak onderling zo uitwisselbaar, dat ik ze meer dan eens gewoon door elkaar haal. Deze vind ik wel heel goed –altijd excellent als achtergrondmuziek of werkmuziek– met o.a. Christian McBride op bas. En nu hij toch ter sprake komt, kan ik u ten zeerste Gettin’ to it van McBride aanraden. Ik ben er bijzonder tuk op Splanky, een fantastisch nummer met enkel drie contrabassen (Ray Brown, Milt Hinton en McBride zelf).

Niet echt achtergrondmuziek, maar wel een heerlijke plaat is Pan Harmonie van Pallemaerts. Denk soundscape, als u een referentiepunt zoekt. Niks dan klassemuzikanten overigens op deze opname, waar Pallemaerts speelt met Mark Turner, Bill Carrothers, Jozef Dumoulin, en Stéphane Belmondo (van de broertjes die deze zomer met Lateef op het BNRF te beluisteren waren). Deze bezetting had daar overigens ook gerust mogen staan, op dat festival.

Stroke van Mâäk’s Spirit hebben we aan het begin van de maand live kunnen beleven, en dat was toch een stuk beklijvender dan de cd. Ik zou toch suggereren de cd aan te schaffen, als tijdsdocument, en omdat hij wordt uitgegeven los van het normale release circuit. Steun de muzikant, niet de muziekindustrie. Euh, totdaar mijn rebellie. Net omgekeerd was het overigens gesteld met The wind’s caress van t-unit7, waarvan ik ook een optreden heb gezien vorige maand. De groep was duidelijk in minder goede doening, want de cd stak met kop en schouders boven het optreden uit.

Ah, vergeten we tot slot Tuur Florizoone niet, die met de muziek voor Aanrijding in Moscou bewijst dat hij ook een goede soundtrack kan schrijven. Qua sfeer sluit dat muzikal best aan bij pakweg 37° le matin. Goedgekeurd. (Nog een film die ik deze maand moet zien.)

Geen echte uitschieters, deze maand, maar wel een hoop Goed Werk™.

  1. Stroke / Mâäk’s Spirit / 2008 / **
  2. The wind’s caress / t-unit7 / 2008 / **(*)
  3. A time for everything / Yaron Herman Trio / 2007 / *(*)
  4. Aanrijdig in Moscou / Tuur Florizoone / 2008 / **(*)
  5. Pan Harmonie / Dré Pallemaerts / 2007 / ***
  6. Day Trip / Pat Metheny / 2008 / **(*)
  7. It is time for a love revolution / Lenny Kravitz / 2008 / **

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)