films 200802

Kijk, deze maand gaan we ons uiterste best doen om eindelijk nog eens een film in de cinema te bekijken. Minstens drie staan er al op ons verlangenlijstje, Atonement, No country for old men, en Aanrijding in Moscou.

De nadruk in het tv- en dvdaanbod vorige maand lag weer net iets te veel op inhoudsloos entertainment, al zaten er toch wel een paar betere films bij. Ratatouille was heel vermakelijk bijvoorbeeld. Henri had hem al in de cinema gezien, tijdens een verjaardagsfeestje van één van zijn vriendjes, maar hij was ten zeerste geïnteresseerd om de film te herbekijken.

Les poupées russes was goed, maar minder goed dan ik had verwacht. Het is een stijl die ondertussen toch een beetje verouderd is –die pseudopersoonlijke manier van vertelen, waarbij met tracht de grens tussen het scherm en het publiek wat te vervagen. Aangenaam tijdverdrijf niettemin.

I, Robot was waarschijnlijk de meest aangename verrassing, zowel wat betreft de acteerprestaties van Will Smith als de integratie van de computeranimatie met de echte acteurs, en zelfs de ‘acteerprestaties’ van de robotten. Hoe het zit met de getrouwheid van de novelle, zou ik niet kunnen zeggen, het is veel te lang geleden dat ik nog eens Asimov heb gelezen.

We onthouden ook Constantine, en tot op een zekere hoogte en om geheel verschillende reden zelfs Resident Evil: Apocalypse, en houden ons ver van Lord of War, dat eigenlijk vele keren minder interessant was dan wij hadden gehoopt.

De minst geslaagde film was Pride & Prejudice, en dan hebben we het over relatieve waardering, en niet absolute (kijk)cijfers. Ik vond het een veel te zoetsappig en vaak zelfs melige vertoning, waaruit alle kracht van de zichzelf ontwikkelende en zelfbewuste vrouw teniet wordt gedaan. De film geeft mij reden tot wanhoop, want zowel het thema (vrouwelijke bewustwording), als de regisseur (Joe Wright) en de hoofdactrice (Keira Knightley) is een gemeenschappelijke deler voor de verfilming van het boek dat ik vorige maand zo verschrikkelijk graag heb gelezen (Atonement). Waar is James Ivory (A Room with a View, The Remains of the Day) als men hem nodig heeft? Of Jane Campion (The Portrait of a Lady)? Al is het ook heel lang geleden dat ik die films nog eens heb bekeken.

 1. Ice Princess / Tim Fywell / 2005 / VijfTV / **
 2. Resident Evil: Apocalypse / Alexander Witt / 2004 / KA2 / *
 3. The Mexican / Gore Verbinski / 2001 / KA2 / **
 4. Les poupées russes / Cédric Klapisch / 2005 / DVD / **(*)
 5. Terminator 3: Rise of the Machines / Jonathan Mostow / 2003 / KA2 / **
 6. Constantine / Francis Lawrence / 2005 / VT4 / **(*)
 7. Ratatouille / Brad Bird / 2007 / DVD / ***
 8. Lord of War / Andrew Niccol / 2005 / KA2 / **
 9. Pride & Prejudice / Joe Wright / 2005 / tv (vergeten welke zender) / **
 10. A Lot Like Love / Nigel Cole / 2005 / VijfTV / **
 11. Venomous / Fred Olen Ray / 2002 / KA2 / *
 12. The In Crowd / Mary Lambert / 2000 / VTM / *
 13. I, Robot / Alex Proyas / 2004 / KA2 / ***
 14. The World Is Not Enough / Michael Apted / 1999 / VT4 / **
 15. S.W.A.T. / Clark Johnson / 2003 / KA2 / **
 16. Love Notes / David Weaver / 2007 / VijfTV / *

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)

Een gedachte over “films 200802”

 1. I, Robot vond ik ook veel beter dan verwacht. Hoewel de animaties voor mij soms net iets te veel computerspel waren.

Reacties zijn gesloten.